Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kina mörkar Nobelprisfest

1 av 1

Berit Roald / Scanpix

Nyheter | 09/12/2010 12:23

Kina har blockerat flera mediesajter för att hindra kineser från att se Nobelceremonin på nätet.

PEKING. Norska statsradion, NRK, brittiska BBC och amerikanska CNN har fått sina webbplatser blockerade inför prisutdelningsceremonin i Oslo där årets fredspristagare, den kinesiske regimdissidenten Liu Xiaobo, ska få ta emot sitt Nobelpris.

När Xiang Yu fick reda på att en kinesisk demokratiaktivist vunnit Nobels fredspris gjorde hon som internetkunniga kineser gör: letade vägar runt den kinesiska regimens nätcensur för att ta reda på mer om Liu Xiaobo.

– Regeringen håller information ifrån oss, säger Xiang till CBS News.

– Jag letade efter en bok av Liu, men där fanns ingenting.

Och följdriktigt känner de flesta kineser inte heller till den 50-årige Liu Xiaobo. Men regimen hävdar att den har en stor majoritet bakom sig i kritiken mot den norska Nobelkommitténs val.

– De som sitter i Nobelkommittén måste medge att de är i minoritet. Kinesiska folket och den allra största delen av världens länder och folk är emot vad de gör, säger utrikesdepartementets taleskvinna Jiang Yu och kallar kommitténs medlemmar "clowner".