Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Avhoppare utmanar Wikileaks

Det var efter en konflikt med Julian Assange som Domscheit-Berg lämnade organisationen.
1 av 4

Det var efter en konflikt med Julian Assange som Domscheit-Berg lämnade organisationen.

Max Nash/Ap/Scanpix

2 av 4

Spiegel

3 av 4

OpenLeaks.com

4 av 4

Wikileaks

Nyheter | 09/12/2010 18:10

Daniel Domscheit-Berg - avhopparen från Wikileaks - startar ny konkurrerande plattform - OpenLeaks.

INTERNET. Tysken Daniel Domscheit-Berg, som under dramatiska former hoppade av från Wikileaks efter en konflikt med grundaren Julian Assange, lanserar en konkurrent till den numera världsberömda whistleblowersajten.

Den vänsterliberala tyska veckotidningen Der Freitag publicerar under torsdagen en intervju med Domscheit-Berg där han berättar om sina planer på att skapa en alternativ plattform till Wikileaks, skriver bloggaren Rasmus Fleischer på Copyriot.

"Ett förräderi"

Daniel Domscheit-Berg är kritisk mot nyhetsrapporteringen om Wikileaks och menar att få har insett vilken bråkdel av all information som offentliggjorts.

– Detta är ett förräderi mot den ursprungliga Wikileaks-principen om att offentligheten och så många massmedier som möjligt får tillgång till informationen utan att någon diskrimineras av något som helst skäl. Hittills ligger bara några hundra av rapporterna uppe på nätet, säger Domscheit-Berg till Der Freitag.

"Information blir handelsvara"

– Felet är att de inte offentliggörs stegvis för alla, utan att Wikileaks i stället ger utvalda massmedier exklusiv förhandstillgång. Dessa får därmed en konkurrensfördel gentemot de andra, som givetvis svarar med att via alla möjliga kanaler också komma över den kompletta datamängden.

– Därmed uppstår en marknad där informationen blir en handelsvara.

Domscheit-Berg menar att det skapar en osund konkurrens mellan olika medier och att Wikileaks därmed sviker sina ideal.

– Att detta inte är några trivialiteter visas av det faktum att New York Times denna gång inte fick något material av Wikileaks, utan måste gå via Guardian.

"Wikileaks inte neutralt"

– Skälet till detta är att New York Times inte rapporterade om Irak-protokollen på det sätt som Wikileaks önskade. Kort sagt: Wikileaks är inte längre neutralt utan bestämmer helt subjektivt vilka man vill samarbeta med.

Daniel Domscheit-Berg, som för tillfället skriver en bok om sitt avhopp från Wikileaks - Inifrån Wikileaks - Min tid på världens farligaste sajt, berättar också om sina planer på att starta en konkurrerande plattform till Wikileaks - OpenLeaks.

Säkra läckor

Enligt grundaren ska den nya sajten vara “ett decentraliserat system av säkra elektroniska brevlådor”. Vem som helst ska kunna skicka in dokument utan att riskera att ens identitet röjs.

– Vår ambition är att bara ställa dessa elektroniska brevlådor till förfogande och annars förbli i bakgrunden. Tonvikten ska åter hamna på innehållet. Vi vill göra det så enkelt som möjligt att sprida dokument tillsammans med samarbetspartner – oavsett om dessa är massmedier, fackföreningar eller intresseorganisationer. Vi ska inte bestämma vem som får dokumenten i förväg, om inte källan gör det, säger Daniel Domscheit-Berg till Der Freitag.

Systemet, menar han, är revolutionerande i och med att läckor överhuvud taget inte längre ska kunna gå att spåra elektroniskt.

– Mejl är allt annat än anonyma. De är alldeles för lätta att spåra. Vill man inte det måste man göra sig stort omak. Man måste gå till ett internetcafé och får då inte glömma att betala kontant. Det avskräcker folk.

"Det är skitsnack"

Trots konflikten med Julian Assange avfärdar Domscheit-Berg att han inte längre skulle vara solidarisk med Wikileaks.

– Det är skitsnack. Bara för att jag uttalar kritik betyder inte det att jag inte är solidarisk med projektet. Precis tvärtom: Wikileaks skulle behöva många fler som vågar vara kritiska.

Har Wikileaks förmågan att överleva om Julian Assange inte längre kan vara dess talesperson?

– Det har jag numera svårt för att bedöma. Jag menar att han har knutit organisationen för nära sig själv. Jag och några andra har hoppat av och jobbar i stället på något nytt för att säkerställa att idén inte går förlorad.