Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wikileaks: Castro nära dö under flygning

- 16/12/2010, 09:31

Roberto Chile/AP/Scanpix

En tarm sprack och dödade nästan Fidel Castro.

HAVANNA. Amerikansk diplomatkorrespondens från Kuba, som läckt och publicerats av Wikileaks, avslöjar att Fidel Castro var mycket nära att dö under en inrikesflygning på Kuba 2006.

Castro, som var Kubas ledare fram till 2008, drabbades av en perforerad tarm ombord på planet, ett mycket akut tillstånd, och var ytterst nära att omkomma under resan. Incidenten och sjukdomen fick honom att lämna över makten till sin bror Raul Castro.

Den läckta diplomatkorrespondensen, som BBC tagit del av, visar också på att USA arbetat intensivt för att kartlägga Fidels sjukdom och hälsotillstånd.

I arbetet för att ta reda på fakta om Castros sjukdomsbild har högt uppsatta kubaner, som står nära Castro eller har tillgång till hans journaler, använts som källor. Namnen på källorna har dock tagits bort av Wikileaks.

Fidel Castro har tidigare hyllat Wikileaks för att de fått "USA på knä". Frågan är om han är lika entusiastisk inför avslöjanden om honom själv.