- Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/Scanpix

FN ÄNDRAR SIG: Fördömer godtyckliga homoavrättningar

Nu nyktrar FN till.


LÄS MER

Bloggaren Tor Billgren skriver mer om beslutet i sin blogg och politik och kultur i Sydafrika.

"Jag noterar att Sydafrika tillhör länderna som har ändrat sig i frågan. Jag noterar också att de kommande arrangörerna av fotbolls-VM, Qatar och Ryssland, är anhängare av tanken att människor ska kunna avrättas på grund av sin sexuella läggning, liksom Botswana, landet som ofta lyfts fram som Afrikas demokratiska och ekonomiska mirakel" skriver Billgren i sin text.

Som Nyheter24 tidigare berättat tog FN:s generalförsamling i november beslutet att stryka sexuell läggning från den resolution som fördömer godtyckliga avrättningar.

Ett mycket kontroversiellt beslut som drevs på av framför allt av de afrikanska länder som fortfarande har en mycket sträng syn på homosexualitet.

Men nu ändrar sig FN, meddelar de i ett pressmeddelande.

I går fattades därför på nytt beslutet att utomrättsliga och godtyckliga avrättningar också ska fördömas när sexuell läggning är orsaken.

- Vi är lättade av beslutet. Länder som försökt ta bort avgörande skydd för homosexuella har besegrats, säger Boris DittrichHuman Rights Watch till BBC.

Bland de länder som ändrat sig finns bland annat Sydafrika.

/
FN
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.