Söndag 13 Jun
Stockholm

Game over för "Governator"

1 av 3
Nu slutar Arnie som "Governator".
2 av 3
Nu slutar Arnie som "Governator". Foto: Rich Pedroncelli/AP/Scanpix
3 av 3

Arnold Schwarzenegger slutar som guvernör i Kalifornien och kan söka sig tillbaka till Hollywood.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är Schwarzeneggers guvernörs-cv i Kalifornien

Arnold Alois Schwarzenegger besegrade den 7 oktober i ett extrainsatt nyval demokraten Gray Davies för republikanernas räkning och blev på nytt vald guvernör i november 2006. I det valet besegrade han demokraten Phil Angelides.

Demokraterna försökte vid upprepade tillfällen bli av med honom genom att försöka få nyval till stånd och blockera budgetarbetet i delstatskongressen. Schwarzenegger svarade med att kalla sina politiska motståndare "girlie men" - "flickaktiga män".

I april 2010 utsågs han av en medborgargrupp för etik i politiken till en av de elva sämsta guvernörerna i USA för svågerpolitik och "mysiga" förhållanden till särintressen. Han har också anklagats för sexuella trakasserier av kvinnliga medarbetare.

Schwarzenegger har dock fått beröm för sina insatser för miljön i Kalifornien.

SACRAMENTO. Den tidigare actionskådisen, Arnold Schwarzenegger, som i sju år styrt delstaten Kalifornien som guvernör, lämnar nu sin post.

En vidare framtid inom politiken är osannolik - eftersom Schwarzenegger är född i Österrike kan han inte bli president.

Och helt lyckat har inte hans guvernörskap varit. Kalifornien är USA:s mest skuldtyngda delstat och några egentliga politiska framgångar har inte "The Governator" - som han kallats med hänvisning till sin kanske mest kända filmroll kunnat inhösta.

Möjligen kan hans eftermäle räddas av att företrädaren - demokraten Gray Davies - var ännu mer impopulär.

Schwarzenegger är annars bäst känd för Hollywoodrullar som Terminator, True Lies, Total Recall, Predator och Commando. Han är dessutom tidigare Mr Universum.

Och kanske är det också till Hollywood han nu återvänder. I kompisen Sylvester Stallones senaste film, The Expendables, gjorde han en cameoroll.

– Det är som att cykla eller åka skidor. Man tar sig an det och sedan känns det som att ingen tid alls har gått, säger Schwarzenegger om återkomsten till vita duken.

Men han håller alla dörrar öppna.

– Listan med saker jag kan göra är lång. För mig handlar livet om att inte veta, att ta problemen som de kommer. Jag tycker inte om skyddsnät, säger Arnold Schwarzenegger till Variety.

Nyhetsinslag från ABC:

Kommentera
Kopiera länk
Dela