Måndag 3 Okt
Stockholm

Chávez kräver Chomsky

Skådisen Sean Penn.
1 av 4
Skådisen Sean Penn. Foto: All Over Press
Han kan tänka sig den amerikanske mästerregissören Oliver Stone.
2 av 4
Han kan tänka sig den amerikanske mästerregissören Oliver Stone. Foto: Charles Sykes/AP/Scanpix
Expresidenten Bill Clinton.
3 av 4
Expresidenten Bill Clinton. Foto: Efrem Lukatsky / AP / Scanpix
Eller vänsterdebattören Noam Chomsky.
4 av 4
Eller vänsterdebattören Noam Chomsky. Foto: Nader Daoud/AP/Scanpix

Venezuelas starke man, Hugo Chávez, ratar USA:s val av ny ambassadör till det latinamerikanska landet. I stället kräver han expresidenten Bill Clinton eller vänsterdebattören Noam Chomsky.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är Noam Chomsky

Avram Noam Chomsky föddes den 7 december 1928 i Philadelphia, USA, och är professor emeritus i lingvistik vid Massachusetts Institute of Technology. Han har bland annat utvecklat den banbrytande teorin om den generativa grammatiken - som går ut på att det grammatiska tänkandet är nedärvt och att vi så att säga är förprogrammerade till ett språk.

Chomsky är också en livlig kritiker av amerikansk utrikespolitik och beskriver sig som frihetlig socialist och anarkosyndikalist. I boken Manufacturing Consent utvecklar han sina teorier om hur medierna gynnar samhällets eliter.

CARACAS. Venezuela och USA är inte såta vänner sedan president Hugo Chávez kom till makten 1999. Nu har relationerna gått in i en ny istid sedan Chávez vägrat gå med på den ambassadör till landet som den amerikanske presidenten Barack Obama utsett - Larry Palmer.

I stället föreslår Chávez expresidenten Bill Clinton, skådespelaren Sean Penn, regissören Oliver Stone eller världens kanske mest berömda vänsterintellektuell - lingvisten och författaren Noam Chomsky.

USA svarade på Chávez vägran att godkänna Larry Palmer med att dra in visat för Venezuelas ambassadör i Washington, uppger Guardian.

Men den venozelanske presidentens fredstrevare är möjligen inte direkt ägnad att gjuta olja på vågorna. I ett tevetal i tisdags sa presidenten:

– Jag hoppas att de utser Oliver Stone, Sean Penn eller Noam Chomsky. Vi har många vänner där. Bill Clinton.

Chávez berättade också att han mötte USA:s utrikesminister Hillary Clinton som hastigast när Brasiliens nya president Dilma Rousseff installerades i lördags.

– Jag sa till señora Clinton - "hur mår er man?". Men jag gjorde ett misstag för att min engelska är så dålig och sa "hur mår er hustru?". Hon skrattade och då sa jag make.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.