Måndag 3 Okt
Stockholm

Sheriff: Palin ansvarig för skjutningarna i Arizona

... den republikanska toppolitikern Sarah Palin för massakern i Arizona.
1 av 5
... den republikanska toppolitikern Sarah Palin för massakern i Arizona. Foto: Guillermo Arias/AP/Scanpix
Den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords kämpar nu för sitt liv på ett sjukhus i Tucson.
2 av 5
Den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords kämpar nu för sitt liv på ett sjukhus i Tucson. Foto: AP/Scanpix
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Sheriffen Clarence Dupnik anklagar republikanernas Sarah Palin för massakern i Tucson, Arizona, där en demokratisk kongressledamot skadades svårt och sex personer dog. SE VIDEO!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TUCSON. Pima Countys sheriff Clarence Dupnik tog på söndagen bladet från mun och sa att republikanernas fixstjärna Sarah Palin och den republikanska Nevadapolitikern Sharon Angle bär ett personligt ansvar för den "förgiftade politiska miljö", som han menar måste upphöra efter skjutningarna i Tucson.

Den konservativa nyhetskanalen Fox News politiska kommentator, Megyn Kelly, har anklagat sheriffen för att blanda in politik där den inte hör hemma.

Men i en intervju med nyhetsankaret Geraldo Rivera i samma kanal står Dupnik fast vid sitt uttalande. Och går ännu längre när han namnger två tongivande republikanska politiker - som han menar alldeles särskilt piskat upp hatet.

– Jag menar att det är tid att vi som land börjar granska oss själva i vår själ. För jag menar att den förgiftade retorik från människor i radiobranschen och i tevebranschen som uppfostrar våra barn... vi må ha yttrandefrihet, men den får också konsekvenser. Arizona har blivit fördomarnas och hyckleriets Mecka, säger sheriff Dupnik.

Geraldo Rivera anklagar då demokraterna för att dra nytta av hans kommentarer och undrar om han ångrar dem.

– Inte på något sätt. Det förvånar mig inte att folk på högerkanten är upprörda över att personer som jag, och kanske folk på vänsterkanten, och en massa andra människor, känner som jag. Att ilskan tjänar ett specifikt parti mer än andra. Och det skulle inte förvåna mig om det håller i sig minst till 2012.

2012 är det presidentval i USA - och då väntas Sarah Palin representera det republikanska alternativet till den sittande demokratiske presidenten, Barack Obama.

– När man har folk som Sharon Angle i Las Vegas, som i kampanjen mot Harry Reid, säger vansinniga saker som att "vi kanske måste ta till det andra tillägget" (i konstitutionen - som reglerar rätten att bära vapen, reds anm). Och människor som Sarah Palin som säger "Vi har folk som Gabby Giffords i vårt kikarsikte".

– Jag menar att de uttalandena är helt ansvarslösa och inte utan konsekvenser. Och vi ser konsekvenserna nu, säger sheriff Clarence Dupnik till Fox News.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.