1 av 3
- Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scanpix

Wikileaks släpper 2 000 schweiziska bankfiler

Dokumenten lämnades över på måndagen.


LONDON. Redan för flera månader sedan utlovade Wikileaks att nästa stora publicering skulle vara en läcka som rörde bankväsendet. Men då talade man framför allt om amerikanska storbanker. Nu kommer beskedet att det närmast förestående släppet i stället rör helt nyläckta dokument från banker i Schweiz.

Det rör sig om runt 2 000 topphemliga klientfiler som lämnats över från banktjänstemannen Rudolf Elmer till Wikileaks på måndagen.

Nu ska Wikileaksmedarbetare gå igenom filerna så snabbt som möjligt. Julian Assange sa på tisdagen att Wikileaks kommer att publicera filerna "inom några veckor" om de hinner.

Rudolf Elmer som lämnat över filerna har valt att själv gå ut och berätta att han är källan.

– Jag tycker, som bankman, att jag har rätten att säga ifrån om något är fel, säger Elmer enligt CNN.

Han säger att det han sett - och vill avslöja - är omfattande korruption och att han "sett hur systemet fungerar och sättet som pengarna rör på sig skadar vårt samhälle".

Enligt honom är ett av hans syften med läckandet till Wikileaks att utmana det schweiziska bankväsendets hemlighetsmakeri ända upp i de högsta domstolarna i Schweiz och EU.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.

Misstänkt handgranat på polisstation

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vänersborg

"På E45 strax söder om Brålanda har en personbil kört in i ett mitträcke.", skriver polisen på sin hemsida.