1 av 4
- Foto: Privat
Han greps av polis när han knäppte bilder med kameran.
2 av 4
Han greps av polis när han knäppte bilder med kameran. - Foto: Burhan Ozbilici/AP/Scanpix
Nu är han strandsatt i revolutionens Egypten.
3 av 4
Nu är han strandsatt i revolutionens Egypten. - Foto: Khalil Hamra/AP/Scanpix
Och säger att den svenska ambassaden inte vill hjälpa honom hem.
4 av 4
Och säger att den svenska ambassaden inte vill hjälpa honom hem. - Foto: Privat

Svenske Aaed, 22, fast i Egyptens revolutionskaos

Aaed Nijim, 22, var i Egypten för en veckas semester. Men greps av polis och misshandlades. Nu är han strandsatt i Kairo.


KAIRO. Den 20 januari åkte skåningen Aaed Nijim till Egypten. Tanken var att ta en veckas välbehövlig semester i solen.

I stället hamnade han mitt i revolutionen.

– Jag höll på att fotografera en gammal moské när motorcykelpoliser kom. De tog ifrån mig kameran och förde mig till ett fängelse där de slog och hotade mig. De tog av mig mina kläder och gav mig ström i hela kroppen, säger Aaed Nijim på telefon till Helsingborgs Dagblad.

Aaed är palestinier och född i Qatar men svensk medborgare och bor sedan många år i skånska Teckomatorp.

När han försökte få poliserna att ringa den svenska ambassaden misshandlades han på nytt.

– De sade till mig att jag skulle få sju års fängelse om jag kontaktade ambassaden. De satte en kniv mot min hals. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, säger han till HD.

Dramatisk rymning

Till slut lyckades han tillsammans med andra fångar rymma under lördagens kaos på gatorna.

– Vi hörde demonstrationer och skottlossning utanför. Byggnaden började brinna. Det luktade som brinnande bildäck. Det gick inte att vara kvar, så fångarna knäckte dörrarna och började ta sig ut.

Nu befinner han sig i en annan stadsdel i Kairo och lyckades mitt i våldsamheterna nå HD per knastrig mobiltelefonförbindelse.

– Alla skjuter på varandra här. Folk går från hus till hus och snor allt och dödar folk. Jag vågar inte gå ut mer än tio meter, sedan måste jag vända tillbaka. Det är stridsvagnar överallt, säger han till tidningen.

Ambassaden vill inte hjälpa

Eftersom han satt häktad missade han sitt flyg hem till Sverige. Nu är Aaed strandsatt i revolutionen. Och uppger att ambassaden vägrar hjälpa honom.

– Jag ringde till den svenska ambassaden i Kairo och de sa "Tyvärr, vi kan inte hjälpa dig". Hur ska jag komma hem nu? Jag har inga pengar. Jag vet inte vad som ska hända. Jag ska pröva att ringa ambassaden igen.

UD vill inte bekräfta att den svenska ambassaden vägrar att hjälpa till, uppger nyhetsbyrån TT.

"Krävde bileskort"

Enligt Joakim Larsson på UD har man på den svenska beskickningen i Kairo mycket riktigt fått ett telefonsamtal från Aaed och uppmanat honom att hålla sig inomhus tills han kan söka upp ambassaden morgonen därpå.

– Mannen mer eller mindre krävde att ambassaden skulle komma och hämta honom med bil, något vi tyvärr inte har möjlighet att hjälpa till med i den rådande situationen i Kairo, säger Joakim Larsson till TT.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.