Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenske Aaed, 22, fast i Egyptens revolutionskaos

- 31/01/2011, 08:28 -
1 av 4

Privat

Han greps av polis när han knäppte bilder med kameran.
2 av 4

Han greps av polis när han knäppte bilder med kameran.

Burhan Ozbilici/AP/Scanpix

Nu är han strandsatt i revolutionens Egypten.
3 av 4

Nu är han strandsatt i revolutionens Egypten.

Khalil Hamra/AP/Scanpix

Och säger att den svenska ambassaden inte vill hjälpa honom hem.
4 av 4

Och säger att den svenska ambassaden inte vill hjälpa honom hem.

Privat

Aaed Nijim, 22, var i Egypten för en veckas semester. Men greps av polis och misshandlades. Nu är han strandsatt i Kairo.

KAIRO. Den 20 januari åkte skåningen Aaed Nijim till Egypten. Tanken var att ta en veckas välbehövlig semester i solen.

I stället hamnade han mitt i revolutionen.

– Jag höll på att fotografera en gammal moské när motorcykelpoliser kom. De tog ifrån mig kameran och förde mig till ett fängelse där de slog och hotade mig. De tog av mig mina kläder och gav mig ström i hela kroppen, säger Aaed Nijim på telefon till Helsingborgs Dagblad.

Aaed är palestinier och född i Qatar men svensk medborgare och bor sedan många år i skånska Teckomatorp.

När han försökte få poliserna att ringa den svenska ambassaden misshandlades han på nytt.

– De sade till mig att jag skulle få sju års fängelse om jag kontaktade ambassaden. De satte en kniv mot min hals. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, säger han till HD.

Dramatisk rymning

Till slut lyckades han tillsammans med andra fångar rymma under lördagens kaos på gatorna.

– Vi hörde demonstrationer och skottlossning utanför. Byggnaden började brinna. Det luktade som brinnande bildäck. Det gick inte att vara kvar, så fångarna knäckte dörrarna och började ta sig ut.

Nu befinner han sig i en annan stadsdel i Kairo och lyckades mitt i våldsamheterna nå HD per knastrig mobiltelefonförbindelse.

– Alla skjuter på varandra här. Folk går från hus till hus och snor allt och dödar folk. Jag vågar inte gå ut mer än tio meter, sedan måste jag vända tillbaka. Det är stridsvagnar överallt, säger han till tidningen.

Ambassaden vill inte hjälpa

Eftersom han satt häktad missade han sitt flyg hem till Sverige. Nu är Aaed strandsatt i revolutionen. Och uppger att ambassaden vägrar hjälpa honom.

– Jag ringde till den svenska ambassaden i Kairo och de sa "Tyvärr, vi kan inte hjälpa dig". Hur ska jag komma hem nu? Jag har inga pengar. Jag vet inte vad som ska hända. Jag ska pröva att ringa ambassaden igen.

UD vill inte bekräfta att den svenska ambassaden vägrar att hjälpa till, uppger nyhetsbyrån TT.

"Krävde bileskort"

Enligt Joakim Larsson på UD har man på den svenska beskickningen i Kairo mycket riktigt fått ett telefonsamtal från Aaed och uppmanat honom att hålla sig inomhus tills han kan söka upp ambassaden morgonen därpå.

– Mannen mer eller mindre krävde att ambassaden skulle komma och hämta honom med bil, något vi tyvärr inte har möjlighet att hjälpa till med i den rådande situationen i Kairo, säger Joakim Larsson till TT.