Militären sägs vara beredd att försvara demokratianhängarna med våld mot Mubaraks pöbel.
1 av 3
Militären sägs vara beredd att försvara demokratianhängarna med våld mot Mubaraks pöbel. - Foto: Nasser Nasser/AP/Scanpix
Vicepresident Omar Suleiman (t.v.) uppges ha inlett samtal med oppositionen.
2 av 3
Vicepresident Omar Suleiman (t.v.) uppges ha inlett samtal med oppositionen. - Foto: Egyptisk TV
3 av 3
- Foto: Egyptisk statsteve/AP/Scanpix

General: Mubarak avgår nu

Den mäktiga egyptiska militären har hittills intagit en neutral inställning i kampen mellan demokratianhängare och diktatorn Hosni Mubarak. Men nu tycks militären allliera sig med folket.


KAIRO. De senaste dagarnas händelseutveckling - där Mubarakanhängare har angripit demokratiförkämpar på Kairos gator - har ökat trycket på militären att ta ställning.

Enligt en före detta general som intervjuats av BBC är nu de väpnade styrkorna beredda att öppna eld mot Mubarakanhängare som angriper demonstranter mot regimen.

Styrkorna på Befrielsetorget säger sig, enligt exgeneralen, vara beredda att  vända sig mot Hosni Mubarak.

Generalen tror att Mubarak tvingas avgå redan under fredagen.

Samtidigt har landets premiärminister, Ahmed Shafiq, bett om ursäkt för våldet och kallat det ett "dödligt misstag".

– När vi utrett vem som ligger bakom dessa brott och vem som tillåtit dem att äga rum lovar jag att de kommer att hållas ansvariga och bestraffaf för vad de gjort, säger Shafiq, enligt BBC.

Landets vicepresident - militären Omar Suleiman - har enligt egyptisk statstelevision också inlett samtal med ”politiska partier” och de ”nationella styrkorna”.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.