Demonstranter protesterar till stöd för Assange utanför domstolen.
1 av 7
Demonstranter protesterar till stöd för Assange utanför domstolen. - Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
Assanges advokater - här Mark Stephens - menar att den europeiska arresteringsordern är utfärdad på felaktiga grunder.
2 av 7
Assanges advokater - här Mark Stephens - menar att den europeiska arresteringsordern är utfärdad på felaktiga grunder. - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix
... Assange ska utlämnas till Sverige.
3 av 7
... Assange ska utlämnas till Sverige. - Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
Kändisarna Tony Benn och Jemima Khan är två av Assanges största fans.
4 av 7
Kändisarna Tony Benn och Jemima Khan är två av Assanges största fans. - Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
Julian Assange anländer till Belmarsh Magistrates Court i London. Fram till på onsdag ska det avgöras om...
5 av 7
Julian Assange anländer till Belmarsh Magistrates Court i London. Fram till på onsdag ska det avgöras om... - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix
MR-aktivisten och societetsdamen Jemima Khan.
6 av 7
MR-aktivisten och societetsdamen Jemima Khan. - Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA/AP/Scanpix
7 av 7
- Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix

Assangeadvokaterna: Åklagaren gjorde fel

Wikileaksgrundaren Julian Assanges försvarsadvokater hävdar att åklagaren Marianne Ny gjorde fel när hon utfärdade en europeisk arresteringsorder.


Misstankar mot Assange

Advokaten Gemma Lindfield har för Sveriges räkning fört talan mot Julian Assange i brittisk domstol. Enligt Lindfield rör misstankarna fyra fall av sexuella övergrepp:

* Natten den 14 augusti i Stockholm ska Assange ha använt sin kroppsvikt för att hålla "kvinna A" nedtryckt och våldföra sig på henne.

* I ett annat fall ska han mot "kvinna A:s" vilja ha haft sex med henne utan kondom.

* Ett tredje fall rör sexuellt ofredande mot samma kvinna.

* I det fjärde fallet ska han ha haft sex med "kvinna W" utan kondom medan hon sov.

LONDON. Något försenad påbörjades på måndagsförmiddagen den rättegång vid Belmarsh Magsitrates Court som innan onsdag ska avgöra om Wikileaks grundare och chefredaktör, Julian Assange, ska utlämnas till Sverige.

10:10 fördes Julian Assange in i rättssalen. På hans "supportersida" återfanns bland åskådarna på säkerhetsdomstolens publikläktare bland andra societetsdamen, Jemima Khan, och tidigare rockhustrun Bianca Jagger - båda engagerade i människorättsfrågor.

MR-societet

Assanges advokatteam - bestående av bland andra den australiske människorättsadvokaten Geoffrey Robertson samt britterna Mark Stephens och baronessan Helena Kennedy - hävdar att den svenska åklagaren Marianne Ny inte haft rätt att utfärda den europeiska arresteringsordern utan att tillfråga rikspolisstyrelsen.

Detta eftersom ordern gäller ett förhör - och inte åtal.

"Syftar till åtal"

Åklagaren Clare Montgomery, som företräder den brittiska staten, förnekar detta. Och menar att arresteringsordern syftar till just åtal.

– Marianne Ny har befogenhet att utfärda europeiska arresteringsordrar. Det är uppenbart att intentionen är att åtala Assange. I det svenska rättsväsendet föregås åtal av förhör, förklarade Clare Montgomery, enligt Guardian.

Åklagaren menade också att de brott som Assange misstänks för är straffbara också enligt brittisk lagstiftning.

Mänskliga rättigheter

För att domaren Howard Riddle ska kunna upphäva arresteringsordern krävs att den antingen är felaktigt utställd eller att den tilltalades mänskliga rättigheter riskerar att kränkas.

Försvaret siktade in sig också på den senare punkten då man hävdade att Assange redan dömts på förhand i svensk media - där han bland annat ska ha blivit uthängd som "feg" på en löpsedel - och därmed inte skulle få en rättvis rättegång.

Särskilt inte eftersom våldtäktsrättegångar sker bakom lyckta dörrar i Sverige och vare sig media eller allmänhet släpps in.

– Det finns en fara i att mediekampanjen, mediernas smutskastning, kommer att påverka den här hemliga rättegången, sa försvarsadvokaten Geoffrey Robertson.

– Det finns en risk för att hans rättigheter kränks, fortsatte försvaret.

Skypeförhör

En annan nyckelfråga var den om huruvida svenska myndigheter kunnat hålla förhör med Assange eller inte.

– När han väl lämnat Sverige erbjöd han sig att bli intervjuad via Skype eller via videolänk på den svenska ambassaden men detta avvisades, sa Geoffrey Robertson.

I fem veckors tid menar sig Assange ha gjort sig tillgänglig för förhör. Men den svenska åklagarsidan menar att det inte räcker med ett förhör via videolänk.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.