Googlechefen frisläppt

- 07/02/2011, 16:42 -
1 av 2

Privat

2 av 2

Privat

Egyptiska myndigheter ska ha försatt Googles marknadschef, Wael Ghonim, på fri fot. Hans vän Mohammed Mohey, som greps tillsammans med Ghonim, berättar att de misshandlats i häktet.

KAIRO. Han är drygt 30 år gammal och marknadschef för Google i hela Nordafrika och Mellanöstern.

Sedan drygt en vecka har Wael Ghonim suttit fängslad hos de egyptiska säkerhetsstyrkorna. Vid 16-tiden ska han enligt flera medieuppgifter ha släppts.

Hans vän Mohammed Mohey berättar om gripandet.

– De sköt tårgasgranater och gummikulor mot oss. Jag träffades av en gummikula i benet och kunde inte röra mig. Tårgasen gjorde att jag inte kunde andas, säger han till Svenska Dagbladet.

I häktet blev de utsatta för våldsam tortyr - dygnet runt.

– De ställde upp oss med ansiktet mot väggen och slog oss med käppar. De piskade oss bakifrån och det var fruktansvärt, säger han till SvD.

Under upproret mot Hosni Mubaraks regim blev Googlechefen och bloggaren Ghonim en nyckelfigur och greps av myndigheterna tillsammans med en rad utländska journalister, inhemska bloggare och demonstranter som kompisen Mohammed Mohey.

Nu uppges också Wael Ghonim vara fri.

– De sa att de förmodligen skulle ta honom till oss och att han sannolikt skulle eskorteras av säkerhetsstyrkor, säger hans bror Hazem Ghonim.

"Han är en hjälte"

Också Naguib Sawiris, mediemogul och miljardär, säger sig ha hört direkt från vicepresident Omar Suleiman att Ghonim skulle friges klockan 16 på måndagen.

– Pojken är en hjälte. När han friges kommer han att vara denna revolutions hjälte.

Ghonim anses vara en av nyckelpersonerna bakom mobiliseringen av de unga via nätet. Tack vare honom och andra har man via Twitter och Facebook lyckats få folk att sluta upp i tiotusentals på gatorna i Kairo, Alexandria, Suez och Tahrirtorget i huvudstaden.

– Jag sa för ett år sedan att internet kommer att förändra den egyptiska scenen i Egypten och några vänner gjorde narr av mig :), skrev Ghonim på sin facebookprofil två dagar efter att protesterna brutit ut i Kairo.

Dagen därpå - den 28 januari - försvann han.

På Ghonims facebookprofil kan man se att han listar oppositionsledaren Muhammed ElBaradei - den tidigare FN-nedrustaren - som en person han beundrar vid sidan av Microsofts grundare Bill Gates och Apples dito Steve Jobs.

När upproret började twittrade Ghonim:

"Revolutionen kan vara ett #Facebookevent som man gillar, delar och twittrar."