Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Ryssland motar bort EU-styrka

Nyheter | 30/09/2008 12:25

EU:s fredsövervakande styrka släpps inte in i buffertzonen i Georgien. (TT)

EU:s fredsövervakande styrka släpps inte in den ryska så kallade buffertzonen i Georgien när deras uppdrag tar sin början på onsdagen. Men samtal om tillträde pågår.

Från och med i morgon kommer representanter från EU börja utföra övervakning fram till säkerhetszonens södra gräns, sade Vitalij Manusjko, chef för det tillfälligt upprättade presscentret för den ryska styrkan i utbrytarområdet Sydossetien, på tisdagen.

Enligt Manusjko är anledningen till att EU-observatörerna inte släpps in i buffertzonen utanför Sydossetien att Ryssland och EU ännu inte har avslutat sina tekniska och logistiska överläggningar.

EU-styrkan på drygt 300 militära övervakare och stödpersonal är utposterad i Georgien och redo att börja utföra sitt uppdrag 1 oktober, alltså på onsdagen, uppger en EU-tjänsteman. Ett tjugotal svenskar deltar.

Vid den franskmäklade överenskommelsen om eldupphör bestämdes att de ryska trupperna ska vara ute ur buffertzonen runt Sydossetien den 10 oktober, då EU:s övervakare helt ska ta över. De ryska styrkorna har varit stationerade i zonen sedan det korta kriget i augusti.

Skrivet av:

Nästa artikel
Ryssland mot fred