Fredag 22 Okt
Stockholm

Ryssland motar bort EU-styrka

EU:s fredsövervakande styrka släpps inte in i buffertzonen i Georgien. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

EU:s fredsövervakande styrka släpps inte in den ryska så kallade buffertzonen i Georgien när deras uppdrag tar sin början på onsdagen. Men samtal om tillträde pågår.

Från och med i morgon kommer representanter från EU börja utföra övervakning fram till säkerhetszonens södra gräns, sade Vitalij Manusjko, chef för det tillfälligt upprättade presscentret för den ryska styrkan i utbrytarområdet Sydossetien, på tisdagen.

Enligt Manusjko är anledningen till att EU-observatörerna inte släpps in i buffertzonen utanför Sydossetien att Ryssland och EU ännu inte har avslutat sina tekniska och logistiska överläggningar.

EU-styrkan på drygt 300 militära övervakare och stödpersonal är utposterad i Georgien och redo att börja utföra sitt uppdrag 1 oktober, alltså på onsdagen, uppger en EU-tjänsteman. Ett tjugotal svenskar deltar.

Vid den franskmäklade överenskommelsen om eldupphör bestämdes att de ryska trupperna ska vara ute ur buffertzonen runt Sydossetien den 10 oktober, då EU:s övervakare helt ska ta över. De ryska styrkorna har varit stationerade i zonen sedan det korta kriget i augusti.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
Ryssland mot fred