1 av 2
- Foto: Markus Forte/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Michael Sohn/AP/Scanpix

Avhopparna: "Wikileaks världens farligaste sajt"

Daniel Domscheit-Berg - tidigare Julian Assanges högra hand - avslöjar att han stulit en mängd information från Wikileaks innan han lämnade. Nu anklagar han sajten för att inte skydda sina källor.


BERLIN. Stora delar av de enorma mängder data som fanns lagrade på Julian Assanges server stals i samband med att Wikileaksgrundarens högra hand, Daniel Domscheit-Berg, tillsammans med andra nyckelpersoner, lämnade organisationen.

Det framgår av uppgifter i Domscheits-Bergs nya bok Inside Wikileaks: My Time at the World's Most Dangerous Website - som kommer ut under fredagen.

I boken avslöjar Domscheit-Berg att han, tillsammans med en annan Wikileaksaktivist, som han kallar Arkitekten, att de tog med sig en så kallad "submission platform" från Wikileaks. Alltså den elektroniska brevlåda dit källor kunde läcka information.

Det var nämligen de båda som utvecklat plattformen som säkrade bidragslämnarnas anonymitet. De menar nämligen att Assange är ointresserad av källskyddet.

"Wikileaks osäkert"

– Vi ger den tillbaka till Julian först när han kan bevisa för oss at han ta hand om den på ett säkert sätt och ansvarsfullt, skriver Domscheit-Berg, enligt den tyska tidningen Stern.

Avhopparen ifrågasätter om Assange och Wikileaks i dag har ett manskap som är tekniskt i stånd att säkra eventuella nya källors anonymitet.

– Wikileaks kan inte längre garantera deras säkerhet, säger han enligt Stern.

Domscheit-Bergs avslöjande reser nya tvivel om Assanges trovärdighet sedan Wikileaks varslat om nya läckor som bland annat ska avslöja stora amerikanska bankers hemligheter.

I intervjun med Stern säger Daniel Domscheit-Berg att han inte tagit med sig bankmaterialet, men att det är "gamla och helt ospektakulära data".

Han kallar också Assange på samma gång frisinnad som maktfullkomlig.

– Han är energisk och genial. Men också paranoid.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.