I en rumänsk by försörjer sig de flesta på internetbedrägerier.
I en rumänsk by försörjer sig de flesta på internetbedrägerier. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Byn som försörjer sig på internetbedrägerier

En avlägsen by i Rumänien försörjer sig på att bedra personer på internet.


RÂMNICU VÂLCEA. Byn, vars smeknamn är "Hackerville", ligger avlägset och långt bort från civilisationen. Trots smeknamnet är det inte invånarnas kunskaper i datorhacking som utmärker byn.

Det som sticker ut är snarare att de allra flesta i den rumänska byn försörjer sig genom internetbedrägerier.

Framgångssagan för denna olagliga industri började med en invånare som lyckades riktigt bra med sina internetbedrägerier. Andra ville testa lyckan och tillslut spred sig hobbyn vidare i hela byn. Nu är det den absolut främsta industrin, berättar Wired.

Enligt invånarna som uttalar sig i reportaget sprider sig expertisen inom området som en löpeld, men de tycker egentligen inte att denna industri skiljer sig från exempelvis modeindustrin.

De tar upp modebranschen i New York som ett exempel och påpekar att kunskaperna där är stora bland invånarna - och principen är egentligen densamma.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man mördade bekant med sparkar och slag

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).