1 av 4
- Foto: Montage
2 av 4
- Foto: Privat
Nu har nätbetaltjänsten Paypal stoppat fonden som hjälper Manning med hans försvar.
3 av 4
Nu har nätbetaltjänsten Paypal stoppat fonden som hjälper Manning med hans försvar.
4 av 4

Paypal stoppar fond för menige Bradley Manning

Betaltjänsten Paypal har frusit ett konto hos en fond som samlat in pengar för att bekosta den förmodade Wikileakskällan Bradley Mannings försvar.


Bradley Mannings försvar

Den amerikanske tidigare militäre underrättelseanalytikern i Irak, Bradley Manning, 23, greps i maj 2010, misstänkt för att ha läckt hundratusentals hemliga dokument till Wikileaks.

Han har själv erkänt att han är läckan i en chattkonversation med hackern Adrian Lamos, som skvallrade till FBI.

För närvarande sitter Manning på en marinbas i Quantico, Virginia.

Hans försvar förväntas kosta ungefär 115 000 dollar. Dels har pengar samlats in av Courage to Resist, dels har Wikileaks - efter vissa dröjsmål - bidragit med 15 100 dollar i januari månad i år.

INTERNET. Samma dag som en brittisk domstol beslutade att Wikileaksgrundaren Julian Assange ska överlämnas till Sverige har den misstänkte källan bakom Wikileaks läckor av hemligstämplade militära och diplomatiska rapporter - tidigare militäre underrättelseanalytikern Bradley Manning - mötts av ännu en motgång.

Stoppade Wikileaks

Nätbetaltjänsten Paypal, som tidigare hörsammade amerikanska UD:s begäran om att stoppa samtliga betalningar till och från Wikileaks - har frusit ett konto som tillhör den grupp som försökt samla in pengar till Mannings försvar. Motiveringen är att fonden inte lever upp till Paypals krav på icke vinstdrivande organisationer.

Men enligt Courage to Resist - en lobbygrupp för militära veteraner - som tagit emot donationer för Mannings räkning, frös Paypal kontot efter att gruppen vägrat koppla det till sitt bankkonto. Det hade inneburit att Paypal hade haft tillgång till samtliga pengar på bankkontot.

– Vi har pratat med deras jurister vid upprepade tillfällen via mejl och telefon, säger gruppens talesperson, Jeff Paterson i ett pressmeddelande.

Bekostar försvarare

– De sa att de skulle frysa kontot om vi inte gav Paypal rätten att ta ut pengar från vår organisations bankkonto. Vår bank tillåter inte denna typ av direkt tillgång för tredje part. Och inte heller litar jag på Paypal med tanke på hur de bestraffat Wikileaks tidigare - utan att där fanns några brottsmisstankar.

Courage to Resist har samlat in pengar till fonden Manning Support Network och har betalat 50 000 dollar för exsoldatens försvarsadvokat.

Men Paypal hävdar att beslutet inte har något att göra med att gruppen samlar in pengar för Manning. De vill ha tillgång till bankkonton hos alla icke-vinstdrivande organisationer för att skattemyndigheterna enkelt ska kunna spåra pengar vid utredningar.

– Det är normal praxis för att vara ärlig, säger Paypals talesperson Anuj Nayar till Wired.

"Exceptionellt"

– Det väcker normalt sett inte den här typen av reaktioner. Vi blev väldigt förvånade över pressreleasen.

Anuj Nayar medger att man genom att koppla Paypalkontot till bankkontot gör det möjligt för betaltjänsten att ta ut pengar också från banken, men menar att det aldrig sker utan godkännande och att det generellt bara inträffar när Paypal slagit fast att en organisation ägnat sig åt bedrägerier.

Nayar kan dock inte förklara varför Courage to Resist haft ett Paypalkonto sedan 2006 utan att behöva koppla det till sitt bankkonto.

Courage to Resist menar att de vid flera tillfällen bett om dokumentation som styrker att Paypal följer egen praxis - utan att ha fått ta del av någon sådan.

– De krävde att vi skulle godkänna något exceptionellt om vi skulle kunna fortsätta som kunder. Vi har försett dem med all information och alla bekräftelser som lagen kräver, säger gruppen.

UPPDATERAD: Paypal återkallar frysningen efter kritikstorm.

/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!