Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Zimbabwestyre tillträdde utan fånge

Nyheter | 13/02/2009 18:31

En viceminister var inte med vid första regeringssammanträdet. Han satt i fängelse.

När Zimbabwes nya samlingsregering tillträdde på fredagen saknades en viceminister. Han hade någon timme tidigare kastats i fängelse.

Med en inflation på, lågt räknat, triljontals procent erkänner den nye finansministern att hans jobb är "det värsta i världen".

I presidentpalatsets trädgård lät president Robert Mugabe på eftermiddagen regeringens 36 ordinarie ministrar svära sina ämbetseder. Därmed har samlingsregeringen tillträtt.

Viceministrarna ska svära sina eder senare, uppgav företrädare för MDC, det forna oppositionspartiet som nu ingått ett maktdelningsavtal med Mugabes Zanu-PF.

Och en av dem saknades helt. Några timmar tidigare fördes MDC-politikern Roy Bennett under dramatiska former bort av säkerhetsagenter.

Bennett, som av MDC-ledaren och premiärministern Morgan Tsvangirai utnämnts till vice jordbruksminister, hann knappt sätta sin fot på zimbabwisk mark innan han fördes bort till, som MDC uttryckte det, "en ökänd tortyr- och förhörsbas".

Den kände vite storbonden har i ungefär två år befunnit sig i Sydafrika, medan zimbabwiska myndigheter sökt honom för misstänkt inblandning i en vapenhärva.

Avvaktande

Västvärlden har reagerat avvaktande på det nya samstyret, efter att ha infört sanktioner under de år som Mugabe kört det tidigare ganska blomstrande landet i botten. Men Tsvangirai, som flera gånger blivit misshandlad av Mugabes mannar, lät i en BBC-intervju på fredagen optimistisk.

– För mig är den allmänna kraften och riktningen i processen oåterkallelig. Mugabe må vara en del av problemet, men han är också en del av lösningen.

Det finns dock fler oroväckande tecken. Flera av de tyngsta ministrarna är ökända namn ur de inre maktcirklarna, uppenbarligen valda mer för sin lojalitet än specialkompetens.Världens värsta jobb Mugabe har satt Emmerson Mnangagwa, känd för en ansvarig roll i etnisk rensning på 80-talet, som försvarsminister.

Mnangagwas företrädare på den posten, Sydney Sekeramayi, är nu säkerhetsminister. Kembo Mohadi blir kvar som inrikesminister, men får sällskap på posten av en inrikesminister som MDC utsett. Även Mohadi är kontroversiell, eftersom han haft ansvar för polisen under de senaste årens våldsamheter.

Ett annat omtalat namn, på en minst sagt utsatt post, är den nye finansministern Tendai Biti. MDC-höjdaren har av Zanu-PF-regimen jagats för förräderi, men slapp så sent som förra veckan rättegång när åklagare inte satte upp något datum för förhandlingarna. Med en formell arbetslöshet på över 90 procent och en inflation på sådana fantasinivåer att ingen längre vågar beräkna den - uppskattningar i höstas låg på många triljoner (miljarder miljarder) procent - har Biti inga illusioner.

– Jobbet är det värsta i världen, sade han till The Zimbabwe Times.

Skrivet av: