Mugabe lyxfestar för miljonbelopp

Zimbabwes ledare Robert Mugabe kalasar för 2,2 miljoner kronor när folket svälter.


På president Robert Mugabes matbord märks det inte att det är finanskristider. Samtidigt som Zimbabwe har världens högsta inflation och hälften av befolkningen svälter, festar han loss för miljonbelopp till sin egen ära.

Mugabe fyllde 85 år för en vecka sedan, och festligheterna har fått stå tillbaka tills nu. Hans anhängare och fans har lyckats samla in motsvarande 2,2 miljoner kronor, vilket är en stor summa i finanskris-Afrika.

Tusentals människor väntas deltaga i festligheterna, men den gillas inte av alla.

– I ett normalt land skulle en sådan här fest aldrig äga rum under sådana här omständigheter när så många människor inte har mat, säger den politiske analytikern John Makumbe till BBC News.

Storfesten hålls dagarna efter att Zimbabwe begärt motsvarande 18 miljarder kronor i nödhjälp av andra Afrikagrannar för att kunna bekämpa finanskrisen. Ekonomin är i fritt fall och inflationen ligger på hundratusentals procent. Hälften av landets befolkning svälter och vårdsystemet har kollapsat. Mugabes folk har inte heller lyckats bekämpa koleraepidemin, som drabbat 84 000 och dödat 4 000 människor.

– Att hålla en så extravagant fest när så många människor lider är obscent och ett tecken på okänsligt ledarskap, säger John Makumbe till BBC News.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Lyx på två hjul
Senaste nytt

Marabous mjölkchoklad återkallas – mandellarm

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Myndigheterna i Bryssel har stoppat ett möte med europeiska politiker från ytterhögern, med hänvisning till säkerheten. Bland talarna fanns bland andra den kontroversielle brittiske EU-kritikern Nigel Farage och Ungerns president Viktor Orbán.

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

1 timme sedan
Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.