Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Coca-Cola i blodigt krig mellan två Khaddafisöner

- 04/03/2011, 09:54 -
1 av 4

Privat

2 av 4

3 av 4

US State Department

4 av 4

Allover

Det amerikanska mångmiljardföretaget Coca-Cola har varit indraget i en våldsam tvist mellan två söner till överste Muammar Khaddafi, avslöjar ett dokument som läckt ut via Wikileaks.– Du vet filmen Gudfadern? Vi har levt i den de senaste månaderna.

TRIPOLI/WASHINGTON. Ett hemligstämplad amerikanskt diplomattelegram, som Wikileaks kommit över, avslöjar att ett av världens mest kända varumärken varit indraget i en brödratvist i Libyen.

Gudfadern

Bröderna heter Khaddafi i efternamn och striden påminde om vilken gangsterrulle som helst.

– Du vet filmen Gudfadern? Vi har levt i den de senaste månaderna, säger en affärsman, som dragits in i konflikten, till den amerikanska diplomatiska beskickningen i Libyen.

Fotbollsspelaren Saadi

Telegrammet beskriver - enligt nyhetsbyrån Reuters - hur en av Coca-Colas fabriker i Tripoli stängts ner i tre månader efter att ha ockuperats av trupper lojala gentemot Mutassim Khaddafi - en av överstens söner.

Vid samma tidpunkt låg han i strid mot en av sina bröder, Mohammed.

Det uppges också i ett annat UD-telegram att Khaddafis tredje son - Saadi - som är mest känd för sin korta karriär som professionell fotbollsspelare i Italien - kan ha varit involverad.

Efter att USA:s beskickning i Tripoli skickat en skarp protest till den libyska regeringen och Mohammed Khaddafi böjt sig för påtryckningar från sin syster, Aisha - familjens fredsmäklare - gick han med på att sälja sina aktier i Libyens olympiska kommittée.

Kusin i bakluckan

Kort därpå lämnade Mutassims trupper Coca-Cola-fabriken och familjefejden var därmed slut.

Men innan dess hade fabrikens anställda blivit hotade till livet och en Khaddafikusin blivit inhyst i en baklucka på en bil.

Amerikanska UD vill inte kommentera tredjepartsuppgifter, men en företrädare för Coca-Cola medger för Reuters att det har förekommit "vissa osäkerheter" i läsktillverkarens distribution i Libyen.

Händelserna tilldrog sig år 2006.

Överste Muammar Khaddafi rasar mot Coca-Cola och Pepsi i ett tal 2007: