Ban Ki-Moon kräver att de urskillningslösa attackerna upphör.
1 av 3
Ban Ki-Moon kräver att de urskillningslösa attackerna upphör. - Foto: Jorge Sanchez/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Hussein Malla/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: Kevin Frayer/AP/Scanpix

Khaddafi släpper in FN-grupp i Libyen

"Folk är skadade och döende och behöver hjälp genast."


TRIPOLI. Striderna mellan de oppositionella rebellerna och Khaddafis regimtrogna styrkor fortsätter att rasa runt om i Libyen. Ett fullskaligt inbördeskrig rycker allt närmare och våldet trappas upp.

Samtidigt har Khaddafi nu, via sin utrikesminister Musa Kasa, efter samtal med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon gått med på att släppa in en analysgrupp från FN som ska utvärdera det humanitära läget i landet.

FN har bland annat begärt tillträde till staden Misrata där striderna varit mycket blodiga mellan regimen och rebellerna.

Ban Ki-Moon och FN kräver också i ett uttalande att "de urskillningslösa angreppen" på landets civilbefolkning upphör omedelbart.

- Folk är skadade och döende och behöver hjälp genast. Jag ber myndigheterna att ge oss tillträde utan fördröjning för att låta hjälparbetare gå in och rädda liv, säger FN:s katastrofhjälpskoordinator Valerie Amos enligt Africasia.

Den viktiga oljehamnstaden Ras Lanuf är fortfarande i rebellernas händer, trots rapporter under helgen om att Khaddafi återtagit kontrollen, men rebellerna medger att de retirerat från vissa andra strategiska platser.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!