Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Japanska regeringen har förlorat kontrollen över situationen

Yuhei Sato, Fukushimas guvernör, är kritisk mot regeringen.
1 av 2

Yuhei Sato, Fukushimas guvernör, är kritisk mot regeringen.

Wally Santana/Scanpix

Günther Oettinger, EU:s energikommissionär
2 av 2

Günther Oettinger, EU:s energikommissionär

Yves Logghe/Scanpix

Nyheter | 16/03/2011 21:43

"De lämnar oss att dö", säger borgmästaren i staden Minamasoma.

FUKUSHIMA. Folkets ångest och ilska har nått kokpunkten i den avspärrade säkerhetszonen, säger Fukushimas guvernör Yuhei Sato, rapporterar BBC.

De människor som flyttats från sina hem i närheten av kärnreaktorn har inte tillräckligt med grundläggande förnödenheter som mat, bränsle och medicinsk utrustning enligt guvernör Sato:

– Vi saknar allt, säger guvernören till BBC.

Ytterligare 140 000 människor blev på tisdagen tillsagda att inte lämna sina hem.

– Vi fick inte veta något när den första reaktorn exploderade, vi hörde om det på teve. Regeringen säger ingenting till oss. Vi är isolerade. De lämnar oss att dö, säger staden Minamasomas borgmästare Katsunobu Sakurai, till BBC.

Japansk media har blivit alltmer kritisk till premiärministern Naoto Kan hantering av situationen. Såväl premiärministern och reaktorernas operatörer Tokyo Electric Power Co anklagas för att brista i att ge tillräcklig information om olyckan till de inblandade, skriver BBC.

Daily Mail rapporterar att franska regeringen har förlorat förtroendet för japanska regeringens hantering av situationen:

– Låt oss vara rättframma, vår analys är att de uppenbarligen har förlorat kontroll över situationen, säger industriminister Eric Besson.

Gregory Jaczko, från amerikanska kärnsäkerhetsmyndigheten, Nuclear Regulatory Commission, säger till amerikanska kongressen att problemen i kärnreaktorerna är utom kontrol. Reaktor 2 och 3 är mycket skadade och reaktor 4 står utan vatten:

– Detta gör att strålningsdoserna kring reaktorn kan vara dödliga och det blir mycket svårt för räddningsarbetarna att närma sig, skriver spanska El Mundo.

Argentinska La Nación skriver att partiell härdsmälta nu bekräftats i tre reaktorer enligt Yukiya Amano, från IAEA . Samma organ säger även att situationen inte kan sägas vara utom kontroll.

EU:s energikommissionär Günther Oettinger sa i dag till EU-parlamentet att under de kommande timmarna kommer nya katastrofer som kan presentera nya hot mot människor på ön:

– Fukushima är utom kontroll, sa Oettinger till EU-parlamentet, nedkylningssystemen fungerade inte och som resultat står vi nu någonstans mellan katastrof och stor katastrof. Det finns ingen anledning till panik ännu, men Tokyo, med sina 35 miljoner inevånare är världens största metropol, sa Oettinger till EU-parlamentet, rapporterar La Nación.