Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tonvis vatten dumpas över Fukushima

1 av 3

NHK TV/AP/Scanpix

2 av 3

Kyodo News/AP/Scanpix

3 av 3

Kenji Shimizu/AP/Scanpix

Nyheter | 17/03/2011 07:54

Helikoptrar vattenbombar reaktorerna - men kan bara vara på plats i 40 minuter per dygn.

FUKUSHIMA. Vid de svårt sargade kärnkraftverken i Fukushima i Japan koncentrerar sig nu energibolaget på att vattenbomba de reaktorer där läget är som mest akut, för att om möjligt försöka förhindra att härden smälter samman eller fattar eld.

Radioaktiviteten har ökat i området och personer som befinner sig inom 80 kilometer från kraftverket uppmanas att evakuera.

Målet med krisarbetet på kraftverket är nu att försöka återställa energiförsörjningen så att kylsystemen kan komma igång.

Varje helikopter måste dock avsluta sina insatser efter en kort tid då strålningen är så hög att de inte får vara kvar i området mer än 40 minuter per dygn.

Antalet döda efter jordskalvet och tsunamin är nu uppe i 5 178 bekräftade dödsfall samtidigt som minst 8 606 människor fortfarande saknas, uppger BBC.

Dödssiffran väntas bli över 11 000 totalt.

Från amerikanskt håll har president Barack Obama tagit kontakt med japanske premiärministern Naoto Kan för att uttrycka sitt "djupaste deltagande" i sorgen samt lova att USA kommer göra allt för att stötta Japan. Samtidigt ska han ha uttryckt sin oro för att problemen med kärnkraftverken ska sprida sig också till USA.