Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA vill bomba Libyen

Hillary Clinton med Tunisiens tillfällige president Foued Mebazaa.

Hillary Clinton med Tunisiens tillfällige president Foued Mebazaa.

Hassene Dridi/Scanpix

Nyheter | 17/03/2011 20:00

Khaddafi anfaller Benghazi i kväll vilket kan resultera i ett snabbt anfall om FN-resolutionen antas.

NEW YORK/TRIPOLI. Efter att Arabförbundet i lördags uppmanat FN:s säkerhetsråd att anta en resolution om upprättandet av en icke-flygzon över Libyen för att hindra Khaddafi-regimens krig mot oppositionen har säkerhetsrådets stater sedan i tisdags arbetat på ett utkast, initierat av Storbritannien och Libanon.

Reuters rapporterar att vissa stater fortfarande har frågor som står obesvarade innan votering, däribland Tyskland:

– Vi har ännu inte fått svar på frågan om det arabiska deltagandet. Arabförbundet har uppmanat att det inte ska förekomma någon internationell intervention, sa Tysklands FN-ambassadör Peter Wittig till Reuters.

Reuters rapporterar i dag att det under torsdagen har förts diskussioner om just arabländernas eventuella deltagande i en icke-flygzon samt om resolutionen ska sträcka sig längre och även omfatta bombning säger USA:s utrikesminister Hillary Clinton:

– Det är viktigt att lyssna på experter över hela världen som inser att en icke-flygzon kräver särskilda förberedelser för att skydda planen samt bombmål som exempelvis libyska försvarssystem.

Amerikanska statstjänstemän uttryckte också i skarpa ordalag under torsdagen att USA ville se en resolution som inte bara auktoriserar en icke-flygzon utan även flyganfall mot libyska stridsvagnar och artilleri.

Resolutionen förväntas antas torsdag kväll 21.30 svensk tid.

Skynews rapporterar att Khaddafi i ett radiotal meddelar folket i Benghazi att hans styrkor kommer att slå till i kväll mot miljonstaden och att ingen nåd kommer att visas, men att obeväpnade människor inte har något att frukta. Man kommer att genomsöka varje hem i staden.