Måndag 19 Apr
Stockholm

USA vill bomba Libyen

Hillary Clinton med Tunisiens tillfällige president Foued Mebazaa.
Hillary Clinton med Tunisiens tillfällige president Foued Mebazaa. Foto: Hassene Dridi/Scanpix

Khaddafi anfaller Benghazi i kväll vilket kan resultera i ett snabbt anfall om FN-resolutionen antas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

NEW YORK/TRIPOLI. Efter att Arabförbundet i lördags uppmanat FN:s säkerhetsråd att anta en resolution om upprättandet av en icke-flygzon över Libyen för att hindra Khaddafi-regimens krig mot oppositionen har säkerhetsrådets stater sedan i tisdags arbetat på ett utkast, initierat av Storbritannien och Libanon.

Reuters rapporterar att vissa stater fortfarande har frågor som står obesvarade innan votering, däribland Tyskland:

– Vi har ännu inte fått svar på frågan om det arabiska deltagandet. Arabförbundet har uppmanat att det inte ska förekomma någon internationell intervention, sa Tysklands FN-ambassadör Peter Wittig till Reuters.

Reuters rapporterar i dag att det under torsdagen har förts diskussioner om just arabländernas eventuella deltagande i en icke-flygzon samt om resolutionen ska sträcka sig längre och även omfatta bombning säger USA:s utrikesminister Hillary Clinton:

– Det är viktigt att lyssna på experter över hela världen som inser att en icke-flygzon kräver särskilda förberedelser för att skydda planen samt bombmål som exempelvis libyska försvarssystem.

Amerikanska statstjänstemän uttryckte också i skarpa ordalag under torsdagen att USA ville se en resolution som inte bara auktoriserar en icke-flygzon utan även flyganfall mot libyska stridsvagnar och artilleri.

Resolutionen förväntas antas torsdag kväll 21.30 svensk tid.

Skynews rapporterar att Khaddafi i ett radiotal meddelar folket i Benghazi att hans styrkor kommer att slå till i kväll mot miljonstaden och att ingen nåd kommer att visas, men att obeväpnade människor inte har något att frukta. Man kommer att genomsöka varje hem i staden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela