Valdimir Putin kritiserar FN-resolutionen hårt.
1 av 5
Valdimir Putin kritiserar FN-resolutionen hårt. - Foto: Alexei Druzhinin/Scanpix
Khadaffi på plats i FN 2009.
2 av 5
Khadaffi på plats i FN 2009. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
David Cameron i parlamentet om Libyen och Nato.
3 av 5
David Cameron i parlamentet om Libyen och Nato. - Foto: Ap/Scanpix
Sarkozy säger "Non" till Nato.
4 av 5
Sarkozy säger "Non" till Nato. - Foto: Lionel Bonaventure/Scanpix
Arabförbundets Amr Moussa tycker som Sarkozy.
5 av 5
Arabförbundets Amr Moussa tycker som Sarkozy. - Foto: Christophe Ena/Scanpix

Putin: Resolutionen liknar ett medeltida korståg

Internationell splittring om interventionens framtid.


TRIPOLI. Efter att libyska militären utropat eld upphör gick folket i libyska staden Misrata ut på gatan, obeväpnade för att hindra Khadaffis styrkor att marschera in i staden.

Väl inne i centrala Misrata började militären skjuta mot folkmassan med artilleri och handeldvapen:

– De genomförde en massaker, uppger en Misrata-bo till Reuters per telefon och minst nio personer rapporteras döda. Dessa uppgifter kan inte fastställas eftersom journalister hindras från att komma in i staden.

Den västledda koalitionen trodde inte på Khadaffis eld upphör och har genomfört en andra bombkampanj mot libyska försvarssystem. Nu har kritiken mot FN-resolutionen och bombandet hårdnat: 

Ryssland och Kina använde inte sina vetomöjligheter i säkerhetsrådet i torsdags kväll för avstyra den resolution som ger Storbritannien, USA och Frankrike fria händer att upprätthålla en icke-flygzon över Libyen.

– Resolutionen är felaktig och bristfällig. Den tillåter allt. Den liknar en medeltida uppmaning till korståg, säger Rysslands premiärminister Vladimir Putin

Kina har också kritiserat bruket av militärmakt mot annan suverän stat och vill hellre se en fredlig lösning baserad på dialog, skriver New York Times.

Efter att Huffington Post rapporterat att en fransk tjänsteman sagt att den militära insatsen i Libyen kommer att ta ett tag samt att Muammar Khadaffi lovat ett långt krig så späs osäkerheten på ytterligare av att de tre centrala staterna i kampen mot Khadaffi verkar oeniga om den närmaste framtiden:

Vita Huset säger att USA avser lämnar över huvudrollen till andra inom några dagar. Brittiske premiärministern David Cameron har sagt i det brittiska parlamentet att avsikten är att lämna över befälet till Nato, rapporterar Skynews.

Frankrike har hela tiden motsatt sig att Nato tar över befälet. Samma sak gäller för Arabförbundet som också från början motsatte sig en bombkampanj, uppger Al-Arabiya. Även Nato-medlemmen Turkiet är tveksamt till inblandning, då man vill undvika att fastna i en långvarig ockupation.

/
/
FN
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!