Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Clinton: Khaddafi vill ut

1 av 2

Lionel Bonaventure/AP/Scanpix

2 av 2

Remy de la Mauviniere/AP/Scanpix

Nyheter | 23/03/2011 08:37

Överste Muammar Khaddafi har på nytt gjort ett förvirrat teveframträdande där han lovat sina anhängare en snabb seger. Men allt färre tror honom. Och USA:s utrikesminister Hillary Clinton säger sig vara säker på att han undersöker sina möjligheter att lämna landet.

TRIPOLI. Under ett kort framträdande i libysk statsteve talade han bakom en mänsklig mur av anhängare inför sitt folk. Kanske för sista gången.

– Jag stannar här, mitt hem är här.

Han gick till hårt angrepp mot FN:s flygförbudszon och mandatet till de allierade styrkorna att skydda Muammar Khaddafis landsmän från hans brutala terror.

– Det här angreppet . . . görs av ett band fascister som kommer att sluta på historiens soptipp, menar Khaddafi.

Och han svor att aldrig ge upp.

Men i en intervju med tevekanalen ABC hävdar utrikesminister Hillary Clinton att Khaddafis medarbetare redan börjat undersöka möjligheterna för diktatorn att gå i exil.

– Jag känner inte till att han personligen har tagit kontakt, men jag vet att folk säger sig ha gjort det å hans vägnar, säger hon till ABC.

Utrikesministern betonar att det kan röra sig om skenmanövrar - det är svårt att veta vad som rör sig i den oberäknelige diktatorns huvud.

– Men en del av det handlar nog om att undersöka möjligheterna, och det uppmuntrar vi, säger hon.