Onsdag 12 Maj
Stockholm

Obama: "Vi har avvärjt en massaker"

1 av 3
2 av 3
3 av 3

USA:s president förklarar varför man var tvungna att gå in i Libyen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

WASHINGTON D.C. Under natten till tisdagen, svensk tid, talade den amerikanske presidenten Barack Obama till det amerikanska folket.

I ett land som börjat tröttna på att vara involverat i så många krig världen över var Obama tvungen att försvara USA:s deltagande.

Och Obama förklarade att ett "oräkneligt antal liv" räddats tack vare ingripandet mot Khaddafis våldsamma attacker mot folket. Han förklarade vidare att stödet för aktionen är brett internationellt och att USA inte står ensamma för vare sig kostnader eller deltagande.

Barack Obama sa också att USA:s deltagande avvärjt en massaker men medgav att amerikanska insatser inte är någon självklarhet.

- Vi måste alltid ställa vår intressen mot behovet av att gripa in. Men det kan inte vara ett argument för att aldrig göra det som är rätt, sa Obama och fortsatte:

- Vi ställdes inför farhågor om våld av en vidrig kaliber. Vi hade en möjlighet att stoppa det våldet: ett internationellt mandat att agera, en bred koalition redo att hjälpa oss, stödet från arabländerna och en vädjan om hjälp från det libyska folket, sa Obama enligt BBC.

Han förklarade också att Libyen inte ska bli ett nytt Irak och att amerikansk marktrupp inte kommer att sättas in i landet i första taget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela