Rebellerna erbjuder Khadaffi vapenvila

- 01/04/2011, 19:02 -
FN-sändebudet Abdelilah Al-Khatib och oppositionsledaren Mustafa Abdul-Jali på presskonferensen.
1 av 2

FN-sändebudet Abdelilah Al-Khatib och oppositionsledaren Mustafa Abdul-Jali på presskonferensen.

Ben Curtis/Scanpix

FN-sändebudet och oppositionsledaren möts i Benghazi.
2 av 2

FN-sändebudet och oppositionsledaren möts i Benghazi.

Ben Curtis/Scanpix

Vapenbrist och press från FN tvingar rebelledaren att erbjuda vapenvila.       

BENGHAZI. Ledaren för den libyska oppositionens provisoriska råd, Mustafa Abdul-Jali, uttalade sig under fredagen på en presskonferens i Benghazi tillsammans med FN-sändebudet Abdelilah Al-Khatib om rebellernas villkor för en vapenvila med diktatorn Muammar Khadaffi:

– Regimens styrkor ska dras tillbaka från samtliga libyska städer och ge det libyska folket friheten att välja sin framtid. Världen kommer då se att folket kommer att välja friheten, sa Abdul-Jali till pressen, rapporterar Al-Jazeera

Abdul-Jali tillade dock att det slutgiltiga målet är suveränitet över Libyen samt Khadaffis avlägsnande.

Al-Jazeeras rapporterar att det inte är första gången som oppositionen erbjudit vapenvila:

– När man står tillsammans med ett sändebud från FN, som upprepade gånger uppmanat till vapenvila, så måste man självklart bekräfta det till viss grad.

– Vapenbristen är också en fråga som skapar oro i oppositionslägret, och ju längre tiden går desto troligare verkar möjligheten till en politisk lösning än en militär lösning, säger Al-Jazeeras utsände.

Det står klart att rebellerna är underlägsna Khadaffis styrkor när det gäller utrustning, organisation och vapen. Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen sa under torsdagen att Natos uppgift är att uppfylla FN-resolutionen och skydda det libyska folket, inte att beväpna rebellerna.

En tjänsteman för det libyska oppositionella rådet sa dock att rebellerna kommer att kunna köpa fler vapen tack vare en oljeaffär som mötts med Qatar.