På fredag går USA i konkurs

- 06/04/2011, 17:46 -
Kapitolium i Washington, D.C. USA:s riksdag.
1 av 3

Kapitolium i Washington, D.C. USA:s riksdag.

J. Scott Applewhite/Scanpix

John Boehner, kongressens republikanske talman
2 av 3

John Boehner, kongressens republikanske talman

J. Scott Applewhite/Scanpix

President Barack Obama sätter hårt mot hårt i budgetförhandlingarna.
3 av 3

President Barack Obama sätter hårt mot hårt i budgetförhandlingarna.

Pablo Martinez Monsivais/Scanpix

Om inte den amerikanska kongressen kommer överens på fredag stängs stora delar av den offentliga ekonomin ned dagen efter.

WASHINGTON, D.C. Den amerikanska statsbudgeten går ut på fredag och måste ersättas med en ny för att de offentliga verksamheterna ska finansieras.

Som det ser ut nu är demokrater och republikaner långt ifrån en överenskommelse om en ny budget.

Kongressens republikaner, som är i majoritet, säger att man är villiga att nå en överenskommelse, men att man vill skära mer i stadsbudgeten än de 33 miljarder dollar som tidigare var aktuellt.

Republikanerna vill spara mer än demokraterna i den federala statsbudgeten, men demokraterna är fortfarande i knapp majoritet i senaten.

Kongressens republikanske talman John Boehner har sagt till president Barack Obama att kongressen inte kommer att tvingas välja mellan två dåliga alternativ för landet; ett där regeringen stängs ned (en så kallad "shutdown") och ett med en dålig budget som inte sparar tillräckligt, rapporterar Huffington Post.

Vad kan en "shutdown" innebära?

Enligt erfarenheter från USA:s senaste shutdown för 15 år sedan kan hundratusentals offentliga jobb hamna i farozonen som i sin tur skapar stora störningar i försvar, akutsjukvård och lufttrafikkontroll.

Vidare kommer skatteåterbäringen försenas, nationalparker och museer stängas, giftigt avfall inte hämtas och samtalslinjer till sjukvårdssupplysning stängas ned, rapporterar Reuters.

Så här ser en amerikansk shutdown ut i teveserien Vita Huset: