Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Cannabisallergi vanligare än vad folk tror

- 12/04/2011, 18:54 -
Snuvig?
1 av 3

Snuvig?

Jeff Chiu/Scanpix

Glöm inte näsdukarna.
2 av 3

Glöm inte näsdukarna.

Marcio José Sanchez/Scanpix

Se upp så du inte är allergisk mot medicinen.
3 av 3

Se upp så du inte är allergisk mot medicinen.

Eric Risberg/Scanpix

Eftersom cannabis är olagligt berättar inte patienter om sina allergiska reaktioner och får därför ingen hjälp.

SAN FRANCISCO. Cannabis kan ge allergiska reaktioner precis som pollen. Förutom den klassiskt rinnande näsan kan den också ge ibland livshotande anafylaktiska reaktioner som svullnader i mun och svalg.

Gordon Sussman, läkare och forskare vid Toronto university har presenterat en studie som visar att cannabisallergi är mer utbrett än vad man kan tro och läkare frågar frågar vanligtvis inte patienter om detta under konsultation om allergiska reaktioner.

– Detta är något man bör ha i åtanke vid symptom som rinnande näsa och anafylaxi, säger Sussman till Skin & Allergy News.

Samtliga 17 allergipatienter som deltod i studien uppvisade symptom som rinnande näsor och testade positivt på allergistickprov. En person drabbades av anafylaktiska reaktioner efter att ha druckit té gjort på marijuana. Patienten fick oroskänslor, tryck i bröstet och försvårad andning.

– Resultatet förvånar mig inte. Marijuana är ett ogräs, som är allmänt känt som allergeniska, säger Sussman.