Wael Ghonim var marknadschef för Google i Nordafrika och Mellanöstern.
1 av 2
Wael Ghonim var marknadschef för Google i Nordafrika och Mellanöstern. - Foto: Privat
Den 30-årige Googlechefen Wael Ghonim (i mitten) startar upp en ny icke statlig organisation i Epgyten.
2 av 2
Den 30-årige Googlechefen Wael Ghonim (i mitten) startar upp en ny icke statlig organisation i Epgyten. - Foto: Tara Todras-Whitehill/AP/Scanpix

Googlechef hoppar av toppjobb

Wael Ghonim blev en symbol för revolutionen i Egypten. Nu lämnar han sitt toppjobb hos Google och startar en frivilligorganisation som ska hjälpa andra att göra skillnad.


KAIRO. Bara dagar efter att Googles marknadschef i Nordafrika och Mellanöstern - Wael Ghonim - hamnat på Time Magazines lista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen väljer han att hoppa av jobbet på internetjätten.

I stället startar han upp en ny frivilligorganisation i Egypten.

 "Decided to take a long term sabbatical from @Google & start a technology focused NGO to help fight poverty & foster education in #Egypt,” skrev Ghonim under påskhelgen på sin Twitter.

Googlechefen blev känd för världen när han den 28 januari kidnappades av den hemliga polisen och anklagades för att vara spion i samband med revolutionen i vintras.

Men den egyptiska polisen var egentligen intresserade av Ghonmin för att han varit en frontfigur för den revolutionära aktiviteten i sociala medier.

Bland annat var han väldigt bra på att frekvent uppdatera världen om vad som hände i revolutionens Egypten.

Efter ungefär en vecka i fångenskap släpptes han och kunde, efter att diktatorn Hosni Mubarak tvingats avgå. återgå till sitt arbete på Google. Ett jobb som han nu alltså har lämnat.

Nu drömmer Wael Ghonim om att hans nya organisation ska lära människor hur man med hjälp internet och teknologi kan göra en stor skillnad, rapporterar sajten Wired.

– Vi hade en dröm. Hosni Mubarak var en mardröm och vi blev av med den. Men vi måste fortfarande nå vår dröm, säger Wael Ghonim.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.