1 av 3
- Foto: SCANPIX
2 av 3
- Foto: SCANPIX
3 av 3
- Foto: SCANPIX

Fatah och Hamas i ohelig allians - EU splittrat

"Svårt att se att Sverige inte skulle erkänna en palestinsk stat i september"


Fatah och Hamas

Fatah är ett socialdemokratiskt parti och en del i den palestinska nationalistiska befrielserörelsen.

Hamas är en palestinsk sunni-islamistiskparamilitär organisation och ett politiskt parti. Det råder delade meningar om hur mycket paramilitären styr och hur mycket partiet har att säga till om.

 

Under onsdagen förra veckan i Kairo skrev de palestinska partiorganisationerna Fatah och Hamas under ett avtal att regera de palestinska territorierna tillsammans i en enhetssregering.

Historiskt

Efter att den tidigare enhetsregeringen föll sönder 2007 utbröt strider på Gazaremsan mellan de båda fraktionerna som resulterade i 100 döda. Men också i en splittring av Västbanken (Fatah) och Gaza (Hamas). Palestina har sedan dess i praktiken varit styrt från två håll av två rivaliserande politiska fraktioner.

Vad som nu har skett är historiskt. Många är hoppfulla.

Förhindra ny jasminrevolution

Fatah och Hamas själva har troligtvis förstått att det palestinska folkets missnöje över deras situation riskerar att spilla över i en revolution. Något som förstås skulle vara förödande för bägge två. Därför kan man se avtalet som en utveckling och svar på vad som hänt i Nordafrika. De gör allt för att förhinda en ny jasminrevolution.

Men andra är skeptiska. Israel vägrar att erkänna alliansen om inte Hamas tar bort programpunkten som säger att de vill förinta Israel. Detta har Lieberman tydligt framfört till EU.

– Vi ber bara att Hamas ska lägga ned sina vapen. Det är inte hela världen. Det är inte ens mycket begärt. Från ett europeiskt håll måste det vara förståeligt, säger en israelisk diplomat enligt euobserver.com.

EU är delat

Israels vänner som till exempel Tjeckien och Nederländerna ställer sig förstås bakom detta. Och är inte flexibla vad gäller Hamas uttalade mål att Israel inte bör existera.

Samtidigt hoppas man från EU att alliansen kan bära frukt. Och många länder - däribland Frankrike, Spanien och Storbritannien - är mer öppna än stängda inför denna utveckling.

Frågan är hur Sverige kan tänkas ställa sig? Enligt statsvetaren Ulf Bjereld är svaret givet:

"Jag har nu mycket svårt att se att Sverige inte skulle erkänna en palestinsk stat om en sådan utropas i september", skriver han på sin blogg.

EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.