Putin vid besök på hos en Kalashnikov-tillverkare.
1 av 2
Putin vid besök på hos en Kalashnikov-tillverkare. - Foto: Alexei Nikolsky/RIA/AP/SCANPIX
Medvedev har makten nu - men sen då?
2 av 2
Medvedev har makten nu - men sen då? - Foto: Vladimir Rodionov / SCANPIX

Öppen konflikt mellan Putin och Medvedev

Vem ska man alliera sig med?


Putin och Medvedev

Dmitrij Medvedev är Rysslands nuvarande president. Han efterträdde Vladimir Putin i maj 2008.

Vladimir Putin är numera premiärminister i Ryssland men var landets president från den sista december 1999 till och med den 7 maj 2008.

Rykten om att Rysslands president Dimtrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin ligger i konflikt florerar nu över hela Ryssland.

I makttoppskiktet uppges nu såväl statliga tjänstemän, mäktiga affärsmän som politiskt förtroendevalda vara oerhört pressade då de inte vet vem de bör visa lojalitet med. Klart står att antingen Putin eller Medvedev kommer att utöka sin makt efter parlamentsvalet i december och presidentvalet nästa vår.

Då gäller det att ha valt rätt sida redan innan, enligt New York Times Ellen Barry.

Medvedev och Putin har tidigare haft en gemensam linje och uppvisat enighet i de allra flesta frågor  men på senare tid har splittringen blivit uppenbar. Inte minst i frågan kring Natos insats i Libyen, där Putin med kraft fördömt insatsen medan Medvedev varit mer positiv.

Och från att ha haft en linje där Putin sagt att han och Medvedev tillsammans ska enas om huruvida Medvedev eller han ska ställa upp i presidentvalet nästa år säger Putin nu att det mycket väl kan bli så att båda ställer upp.

Dessutom sa Medvedev tidigare till kinesisk teve att presidentkandidaten kommer att presenteras inom kort, något som Putin omedelbart sa emot.

Den allt mer öppna konflikten handlingsförlamar nu delar av Rysslands maktelit, enligt New York Times, och landet väntar spänt på besked om vad de båda kandidaterna har för avsikter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Lidköping: Polisen rapporterar om brand

"Bilbrand på Svartebäcksgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Utökade EU-sanktioner mot Iran på väg

EU har påbörjat arbetet med att utöka sanktionerna mot Iran efter landets angrepp på Israel, meddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ett krismöte med unionens utrikesministrar.

Marabou återkallar mjölkchoklad efter larm

Marabous mjölkchoklad kan innehålla spår av mandel och vissa förpackningar återkallas, meddelar ägarbolaget Mondelez.

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

1 timme sedan
Myndigheterna i Bryssel har stoppat ett möte med europeiska politiker från ytterhögern, med hänvisning till säkerheten. Bland talarna fanns bland andra den kontroversielle brittiske EU-kritikern Nigel Farage och Ungerns president Viktor Orbán.