Jätten Google lanserar musiktjänst ikväll

- 10/05/2011, 18:30 -
Sökjätten lanserar nu sin egen musiktjänst.

Sökjätten lanserar nu sin egen musiktjänst.

Virginia Mayo/AP/SCANPIX

Företaget saknar fortfarandet det viktigaste - en deal med skivbolagen.

Nästan samtidigt som Spotify meddelat att de inskränker möjligheten att lyssna på musik kontrar Google. Efter ett år med flera rykten står det nu klart att sökjätten lanserar sin egen musiktjänst - molnbaserade Music Beta by Google.

Musiktjänsten, som lanseras under tisdagen, innebär att användaren kan lagra upp till 20 000 av sina egna låtar. När väl låtarna har laddats upp i molnet - något som kan ta ett par timmar - synkas den till olika enheter som är kopplade till google-kontot. Användaren kan då streama sin musik, men tjänsten kräver att användaren har tillgång till internet.

Saknar licens

Men till skillnad från Spotify har Google inte någon överenskommelse med några skivbolag. Något som innebär att användarna inte kan dela sin musik med vänner eller köpa musik från Google. Det är också saknaden av licenser som gör att användaren inte kan lyssna på musiken utan tillgång till internet. Enligt New York Times har sökjätten förhandlat med skivbolagen i USA i månader för att komma fram till en lösning - utan framgång.

– Ett par av de större märkena var inte så samarbetsvilliga och krävde en uppsättning affärsvillkor som var fullständigt oacceptabla i det att de inte tillät oss att bygga en produkt eller verksamhet utifrån ett hållbart affärsupplägg, säger Jamie Rosenberg, direktör för digitalt innehåll på Android.

Anledningen ska vara att skivbolagsdirektörerna blivit besvikna när det såg företaget Amazons molnbaserade musiktjänst, som lanserades i mars i år, och utreder nu sina juridiska möjligheter. 

Betaversionen av Googles musiktjänst kommer inledningsvis bara vara tillgänglig i USA och via olika inbjudningar för Verizon Zoom-kunder, men är man sugen på tjänsten går det att registrera sig.