På måndagen fördes Dominique Strauss-Kahn till rätten i New York.
1 av 4
På måndagen fördes Dominique Strauss-Kahn till rätten i New York. - Foto: Julio Cortez / AP
President Sarkozy kan ha fått en livlina inför valet 2012.
2 av 4
President Sarkozy kan ha fått en livlina inför valet 2012. - Foto: Michel Spingler / AP
Front Nationals ledare Marine Le Pen.
3 av 4
Front Nationals ledare Marine Le Pen. - Foto: Jacques Brinon / AP
4 av 4
- Foto: Craig Ruttle/AP/Scanpix

Sexskandalen ett hårt slag mot socialistpartiet

Socialistpartiets tänkte presidentkandidat, IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn, är misstänkt för sexuella övergrepp.


Åtalet mot IMF-chefen

På väg till ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel greps Dominique Strauss-Kahn i New York.

Han står åtalad, misstänkt för olaga frihetsberövande, sexuellt tvång och våldtäktsförsök.

Enligt vittnesmålet från kvinnan, en 32-årig städerska på Strauss-Kahns hotell, som ska ha blivit utsatt för övergreppet kastade han ner henne på sängen och tvingade till sig sex i samband med att hon skulle städa hans rum.

Det har förekommit konspirationsteorier, bland annat från högerpolitikern Christine Boutin, om att det hela är en fälla för att sätta dit Strauss-Kahn.

Via sin advokat lät han på söndagskvällen hälsa att han nekar till samtliga anklagelser. Brotten kan ge upp till 20 års fängelse i delstaten New York.

Som om det inte vore nog anklagade den franska journalisten Tristine Banon på måndagen Strauss-Kahn för ett liknande övergrepp som ska ha skett år 2002 i samband med en intervju.

NEW YORK. Det franska socialistpartiet har länge haft svårt att få fram en tydlig konkurrent till president Nicolas Sarkozy. Och den främste kandidaten inför valet 2012 har nu satts ur spel efter en sexskandal.

På söndagen åtalades den internationella valutafonden IMF:s chef Dominique Strauss-Kahn i New York, misstänkt för sexuella övergrepp på en hotellstäderska.

Även om han inte döms anser flera experter att han inte längre kan ställa upp i valet.

– Det skadar definitivt hans kandidatur men kanske inte socialistpartiet. Fast vänder man på det är det så klart inget de stärks av, säger Carina Gunnarsson, statsvetare vid Uppsala universitet.

Trots bakslaget för vänsterns allra klarast lysande presidentkandidat behöver inte skandalen betyda en promenadseger för president Sarkozy.

– Det tror jag inte. Sarkozy har ett otroligt lågt stöd och det finns fler konkurrenter, även på högerkanten, säger Gunnarsson.

Ett parti som kan komma att konkurrera med både Sarkozy och socialistpartiet är Front National, Jean-Marie Le Pens främlingsfientliga parti som numera leds av hans dotter Marine.

– Hon har gått ifrån pappans mer hårdföra linje till mer försonande drag. Så det är möjligt att hon kan lyfta partiet, säger Carina Gunnarsson.

Trots att många menar att det nu lutar åt storslam för den sittande presidenten har överraskningar inträffat förut.

I valet 1995 trodde de flesta på en seger för socialistledaren Lionel Jospin men den gången lyckades den sittande presidenten Jacques Chirac ändå vinna med knapp marginal.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.