Sexskandalen ett hårt slag mot socialistpartiet

- 16/05/2011, 13:52 -
På måndagen fördes Dominique Strauss-Kahn till rätten i New York.
1 av 4

På måndagen fördes Dominique Strauss-Kahn till rätten i New York.

Julio Cortez / AP

President Sarkozy kan ha fått en livlina inför valet 2012.
2 av 4

President Sarkozy kan ha fått en livlina inför valet 2012.

Michel Spingler / AP

Front Nationals ledare Marine Le Pen.
3 av 4

Front Nationals ledare Marine Le Pen.

Jacques Brinon / AP

4 av 4

Craig Ruttle/AP/Scanpix

Socialistpartiets tänkte presidentkandidat, IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn, är misstänkt för sexuella övergrepp.

NEW YORK. Det franska socialistpartiet har länge haft svårt att få fram en tydlig konkurrent till president Nicolas Sarkozy. Och den främste kandidaten inför valet 2012 har nu satts ur spel efter en sexskandal.

På söndagen åtalades den internationella valutafonden IMF:s chef Dominique Strauss-Kahn i New York, misstänkt för sexuella övergrepp på en hotellstäderska.

Även om han inte döms anser flera experter att han inte längre kan ställa upp i valet.

– Det skadar definitivt hans kandidatur men kanske inte socialistpartiet. Fast vänder man på det är det så klart inget de stärks av, säger Carina Gunnarsson, statsvetare vid Uppsala universitet.

Trots bakslaget för vänsterns allra klarast lysande presidentkandidat behöver inte skandalen betyda en promenadseger för president Sarkozy.

– Det tror jag inte. Sarkozy har ett otroligt lågt stöd och det finns fler konkurrenter, även på högerkanten, säger Gunnarsson.

Ett parti som kan komma att konkurrera med både Sarkozy och socialistpartiet är Front National, Jean-Marie Le Pens främlingsfientliga parti som numera leds av hans dotter Marine.

– Hon har gått ifrån pappans mer hårdföra linje till mer försonande drag. Så det är möjligt att hon kan lyfta partiet, säger Carina Gunnarsson.

Trots att många menar att det nu lutar åt storslam för den sittande presidenten har överraskningar inträffat förut.

I valet 1995 trodde de flesta på en seger för socialistledaren Lionel Jospin men den gången lyckades den sittande presidenten Jacques Chirac ändå vinna med knapp marginal.