Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Poeten som slåss mot regimen - via Facebook

- 25/05/2011, 08:02 -
1 av 5

SCANPIX

2 av 5

3 av 5

SCANPIX

4 av 5

SCANPIX

5 av 5

Via sociala medier och satellitteve slåss han mot Syriens regim från Stockholm.

Syrien brinner, men poeten och motståndsmannen Faraj Bayrakdar vägrar att ge upp. Från Stockholm, där han levt i exil i sex år, forsätter kampen. Och i dag är den närmare slutet än någonsin. Främst eftersom omvärlden för första gången kan ta del av Bashar Assads omänskliga övervåld mot sitt folk.

Facebook och satellitteve

Från en liten studio i Stockholm sänder han, tillsammans med journalisten Cemal Batun och oppositionsaktivisten Kamiran Hajo, en kurdisk talkshow - "Ronahi".

Programmet visas en gång i veckan på den Londonbaserade satellitkanalen Barda TV och når cirka 1,5 miljoner kurder i Syrien.

– Vi bjuder in aktivister och politiker och fokuserar på den kurdiska frågan i Syrien. Det är första gången ett sådant program sänds på en arabisk tevekanal. Det säger något om hur samarbetet breder ut sig utöver etniska och religiösa gränser, säger Hajo till Nyheter24.

Men nu har regimen fått nys om programmet. Och de har börjat förfölja och i somliga fall tortera familjemedlemmar till gästerna som varit med i teveprogrammet.

– En gäst, en doktor som jobbar här i Sverige, ställde bland annat upp för inte så länge sedan. Dagen efter kallades hans bror in till förhör i Syrien, säger Cemal Batun till nyhetsbyrån AP.

Modern teknologi - Assads fall?

Bayrakdar som suttit fänglsad i Syrien under 80-talet, för att han tillhör en opposition till Bashar Assad vars familj styrt landet med järnhand under 40 år, hoppas att regimen snart kommer att hamna på fall.

– Jag postar minst tio inlägg om dagen på min Facebookvägg. Dessa inlägg sprids omedelbart av vänner och aktivister som mobiliserar sig snabbt, säger han till Nyheter24.

Vad är det för någonting som du sprider på din Facebook?

– Jag har många vänner och aktivister som skickar bilder, videoklipp och dokument från regimens brutala handlingar mot vårt folk. Dessa sprider jag enkelt via Facebook och de når så många på grund av mina många kontakter. Jag kan göra det eftersom att jag lever fritt här i Sverige.

I Syrien lever hans vänner dock inte lika fritt.

– Jag kan gå igenom allting i lugn ro i min dator. Mina vänner i Syrien måste rensa deras laptops varje dag eftersom att säkerhetsstyrkor tvingar dem att visa upp sina mobiler och datorer. Så du förstår att denna nya teknologi hjälper oss väldigt mycket.

Däremot är Bayrakdar inte lika säker på om det kan få regimen på fall.

– Men det är väldigt bra att visa upp för omvärlden vad som händer. Förhoppningsvis leder det till att FN hittar vägar att hjälpa det syrianska folket och säkerställa de mänskliga rättigheterna som Assad ständigt bryter mot.

– Jag tror ingen kan sia om när regimen spricker eftersom att Assad står närmare Gaddafi än vad han gör Mubarak eller Bin Ali, avslutar Faraj Bayrakdar för Nyheter24.