Stockholm

Twitter avslöjar identitet på twittrare

"Det är som hämtat ur George Orwells roman om storebrorssamhället - 1984"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är Twitter i en knivig sits kring yttrandefriheten

Twitter har varit ett av de få forum där Wikileaks anhängare och motståndare fritt har kunnat debattera och mikrobloggtjänsten har gjort en poäng av att - till skillnad från många andra internettjänster inte stänga av Wikileaks.

Nu hamnar man i en knivig sits eftersom man, som andra sociala nätverk, gärna vill efterleva lagar och regler, men samtidigt vill vara en yttrandefrihetsapostel i länder som till exempel Iran.

Twitter har inte kommenterat den amerikanska domstolens begäran utan säger bara: "För att hjälpa våra användare att försvara sina rättigheter är det vår policy att upplysa användare när rättsvårdande myndigheter och regeringar kräver att vi lämnar ut deras information, såvida lagen inte förbjuder oss att göra det."

Är yttrandefriheten på nätet ett minne blott?

Lämnar ut personuppgifter, adresser och telefonnummer

Nu viker sig den kända mikrobloggtjänsten twitter för politiker från en liten kommun i nordöstra England. Twitter lämnar ut personuppgifter, adresser och telefonnummer till användare bakom fem konton:  @fatcouncillor, @cllrdavidpotts, @councillorahmedkhan, @councillorkhan och @ahmedkhan01.

– Det är som hämtat ur George Orwells roman om storebrorssamhället - 1984, säger Ahmed Khan som ligger bakom ett av de konton som avslöjats, till The Guardian. 

Khan är själv en kommunpolitiker från samma kommun och påstår att detta är ett stort hot för yttrandefriheten och mänskliga rättigheter.

– Många visselblåsare har skickat privata meddelanden till mig på twitter och avslöjat brister i kommunen, något som staten nu kan få tillgång till.

Kommunen: Vi måste skydda våra anställda

En talesperson för kommunen poängterar att de har en plikt att dra dessa twittrare inför rätta eftersom att det inte är lagligt att förtala och sprida falska rykten om kommunanställda.

- Vi måste skydda våra anställda och denna mikroblogg innehåller skadliga påståenden om våra kommunpolitiker.

En öppning för fotbollsstjärnan Ryan Giggs?

Förra veckan varnade Tony Wang, twitters chef i Europa, att de inte kommer att skydda användarnas identiteter om de bryter mot lagen.

– Plattformar på nätet, som till exempel twitter, har inget ansvar att försvara användaren om denne bryter mot lagen, men att värna om användarens rätt att kunna försvara sig själv, sa Wang förra veckan, enligt BBC.

Händelsen kastar nytt ljus på fotbollsproffset Ryan Giggs, som nyligen stämde twitter och de människor som namngav honom på twitter efter en otrohetsskandal. Twitter vägrade lämna ut identiteterna på de som namngav honom, trots att domstolarna belagt medierna med namnpubliceringsförbud.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.