Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kina anklagas för Googlehackning

- 02/06/2011, 14:10 -
Relationen mellan nätjätten Google och Kina har snart nått bristningsgränsen.
1 av 3

Relationen mellan nätjätten Google och Kina har snart nått bristningsgränsen.

Alexander F. Yuan / AP

2 av 3

Lee Jin-man / AP

3 av 3

Gemunu Amarasinghe / AP

Nätjätten Google hävdar att de attackerats av kinesiska hackare. Kinas regering slår ifrån sig.

WASHINGTON/BEIJING. Världen rycker allt närmare ett fullskaligt cyberkrig. Stormakterna i väst rustar för att kunna bemöta nätattacker och nu anklagas även Kina för att sanktionera hackare.

Google beskyller Kina för en attack tidigare under året då flera mailkonton tillhörande bland annat amerikanska statstjänstemän utsattes för en attack.

Stämningen mellan internetjätten och Kina är minst sagt kylig efter att den kinesiska regeringen svarat att anklagelserna är "oacceptabla", uppger nyhetsbyrån Reuters.

USA tar närmare titt på anklagelserna

Den amerikanska regeringen ska nu via FBI ta en närmare titt på och utreda attacken mot Google.

– Vi tittar på dessa rapporter och försöker samla ihop all fakta. Vi har ingen anledning att tro att mailkonton tillhörande den amerikanska regeringen blivit hackade, säger Tommy Vietor, talesman i Vita huset, till China Daily.

Nyheten kommer bara en dag efter att både USA och Storbritannien gjort utspel om cyberattacker. De ena ska klassa hackerattacker som krigshandlingar, de andra satsar själva på att utveckla olika typer av "cybervapen".

 

"Outtalat stöd från regeringen"

Kina har enligt experter legat bakom flera attacker de senaste åren.

– Det är inte bara den kinesiska regeringen, det är oberoende aktörer i Kina som jobbar med ett outtalat stöd från regeringen, säger Bruce Schneier på telekommunikationsföretaget BT till Reuters.