Relationen mellan nätjätten Google och Kina har snart nått bristningsgränsen.
1 av 3
Relationen mellan nätjätten Google och Kina har snart nått bristningsgränsen. - Foto: Alexander F. Yuan / AP
2 av 3
- Foto: Lee Jin-man / AP
3 av 3
- Foto: Gemunu Amarasinghe / AP

Kina anklagas för Googlehackning

Nätjätten Google hävdar att de attackerats av kinesiska hackare. Kinas regering slår ifrån sig.


Kina, Google och censuren

Många förvånades när Google tillät kinesisk censur av företagets sökmotor. Det handlade bland annat om bilder från massakern på Himmelska fridens torg 1989 som censurerades men även information om Taiwans självständighet.

I början av 2010 upphävde dock Google censuren genom att länka vidare sin kinesiska sajt till Hongkong-versionen av sökmotorn. Beslutet kom efter rykten och misstankar om att den kinesiska regeringen genom hackare försökt komma åt människorättsaktivisters mailkonton.

WASHINGTON/BEIJING. Världen rycker allt närmare ett fullskaligt cyberkrig. Stormakterna i väst rustar för att kunna bemöta nätattacker och nu anklagas även Kina för att sanktionera hackare.

Google beskyller Kina för en attack tidigare under året då flera mailkonton tillhörande bland annat amerikanska statstjänstemän utsattes för en attack.

Stämningen mellan internetjätten och Kina är minst sagt kylig efter att den kinesiska regeringen svarat att anklagelserna är "oacceptabla", uppger nyhetsbyrån Reuters.

USA tar närmare titt på anklagelserna

Den amerikanska regeringen ska nu via FBI ta en närmare titt på och utreda attacken mot Google.

– Vi tittar på dessa rapporter och försöker samla ihop all fakta. Vi har ingen anledning att tro att mailkonton tillhörande den amerikanska regeringen blivit hackade, säger Tommy Vietor, talesman i Vita huset, till China Daily.

Nyheten kommer bara en dag efter att både USA och Storbritannien gjort utspel om cyberattacker. De ena ska klassa hackerattacker som krigshandlingar, de andra satsar själva på att utveckla olika typer av "cybervapen".

 

"Outtalat stöd från regeringen"

Kina har enligt experter legat bakom flera attacker de senaste åren.

– Det är inte bara den kinesiska regeringen, det är oberoende aktörer i Kina som jobbar med ett outtalat stöd från regeringen, säger Bruce Schneier på telekommunikationsföretaget BT till Reuters.

/
/
FBI
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tesla återkallar fordon – problem med gasen

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.