Barroso flyger dyrt till alla sina möten, på din bekostnad.
1 av 5
Barroso flyger dyrt till alla sina möten, på din bekostnad. - Foto: Martin Meissner/Scanpix
Kommissionen tar privatjet till mötet.
2 av 5
Kommissionen tar privatjet till mötet. - Foto: Lennart Nygren/Scanpix
Gästtalare kan hoppas på juveler...
3 av 5
Gästtalare kan hoppas på juveler... - Foto: Mark Lennihan/Scanpix
... eller manschettknappar.
4 av 5
... eller manschettknappar. - Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
5 av 5
- Foto: Scanpix

Privatjets, lyxhotell och hemliga fester

Så slösas våra skattepengar i EU.


Bureau of Investigative Journalism

Bureau of Investigative Journalism är en Londonbaserad brittisk icke-vinstdrivande organisation som knyter till sig flera oberoende journalister. Syftet är att bedriva, stödja och uppmuntra oberoende och undersökande journalistik. Dess fyra pelare för undersökning är mänskliga rättigheter, det öppna samhället, hälsa och EU.

BRYSSEL. Kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, åkte år 2009 med privatjet för två miljoner kronor till ett FN-möte om klimatförändringar. De senaste fem åren har kommissionen totalt spenderat 67 miljoner kronor på att flyga med privata jetplan. Detta visar en studie framtagen av Bureau of Investigative Journalism.

EU är inte känt för att vara effektivt eller sparsamt med pengar, vare sig det gäller jordbrukssubventioner eller att man har parlamentsbygnader i såväl Strasbourg som Bryssel. EU:s budget äts också upp av dyra coctailpartyn, svindyrt resande och lyxiga hotell.

Förutom Barrosos och övriga kommissionärers - däribland svenska Cecilia Malmström, (fp) - lättvindiga resande på skattebetalarnas bekostnad har det uppdagats att Barroso och 35 andra medarbetare bott på lyxhotellet Peninsula i New York för 250 000 kronor under FN:s klimatkonferens.

Presenter och coctailpartyn

Andra siffror som presenteras i rapporten är att kommissionen 2008-2010 spenderade över 200 000 kronor på presenter till gästtalare. Bland annat har man köpt smycken från anrika Tiffany's i New York, manschettknappar och pennor.

Det visar sig också att 2009 lade man ut tre miljoner kronor på "coctailpartyn" vars innehåll beskrivs vagt: "Toppmodern teknologi, utmanande konst, kombinerat med trendiga coctails, överraskande uppträdanden och topp-DJs.

Förtroendeklyftan växer

Värt att notera är också att kommissionen har begärt en budgethöjning på 4,9 procent, samtidigt som flera medlemsstater tvingats till kraftiga besparingar inom offentliga verksamheter och arbetslösheten står högre än någonsin.

– Studien ställer inte bara frågor om hur det slösas med skattebetalarnas pengar, men också hur pass ansvarsfull EU-kommissionen är i sitt spenderande, säger rapportens redaktör Iain Overton på organisationens hemsida.

En österrikisk EU-parlamentariker, Martin Ehrehauser, säger att detta ökar klyftan mellan medborgare och EU-byråkratin ännu mer:

– Det är extremt nedslående att se hur pass lättvindigt kommissionen spenderar skattebetalarnas pengar - miljontals euros - på privata jetplan och lyxhotell.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
EU
/
/
/