Portugisiska PSD har, precis som alliansen i Sverige, valt orange som sin färg. Här firar en anhängare på Lissabons gator.
1 av 6
Portugisiska PSD har, precis som alliansen i Sverige, valt orange som sin färg. Här firar en anhängare på Lissabons gator. - Foto: Paulo Duarte / AP
Den nye portugisiske premiärministern Pedro Passos Coelho.
2 av 6
Den nye portugisiske premiärministern Pedro Passos Coelho. - Foto: Francisco Seco / AP
Den segrande kandidaten i Perus presidentval, Ollanta Humala, höll under natten ett passionerat tal till sina anhängare...
3 av 6
Den segrande kandidaten i Perus presidentval, Ollanta Humala, höll under natten ett passionerat tal till sina anhängare... - Foto: Karel Navarro / AP
...som passade på att fira ordentligt, oavsett ålder.
4 av 6
...som passade på att fira ordentligt, oavsett ålder. - Foto: Martin Mejia / AP
I centrala Skopje firade anhängare till regeringspartiet VMRO-DPMNE...
5 av 6
I centrala Skopje firade anhängare till regeringspartiet VMRO-DPMNE... - Foto: BORIS GRDANOSKI / AP
...och dess ledare Nikola Gruevski uttryckte sin glädje över att få fortsatt förtroende att leda landet.
6 av 6
...och dess ledare Nikola Gruevski uttryckte sin glädje över att få fortsatt förtroende att leda landet. - Foto: BORIS GRDANOSKI / AP

Val i Portugal, Peru och Makedonien

Högerregeringar i Portugal och Makedonien efter valet. I Peru vann vänsterkandidaten Humala.


Kommande val i världen

Under sommaren händer det inte speciellt mycket när det gäller politiska val världen över men det finns ändå ett par länder där invånarna går till urnorna den närmaste tiden. Både för att välja parlament och ta ställning till enskilda frågor.

Söndagen den 12 juni
Parlamentsval i Turkiet

Fredagen den 17 juni
Folkomröstning om homosexuella äktenskap i Lichtenstein

Söndagen den 3 juli
Parlamentsval i Thailand

Lördagen den 23 juli
Folkomröstning om att lösa upp parlamentet i Lettland

För översikt över världens val och folkomröstningar, se IFES Election Guide.

LISSABON/LIMA/SKOPJE. På söndagen avgjordes tre val. I det mest omtalade av dem blev det klart att Portugal står inför ett regeringsskifte från vänster till höger. Även i Peru och Makedonien gick man till valurnorna.

Portugal

De må heta Partido Social Democrata, PSD, men det parti som vunnit makten i Portugal är snarare kristdemokratiskt än socialdemokratiskt.

PSD:s partiledare Pedro Passos Coelho kunde natten till måndag fira segern över det socialistiska partiet, landets andra stora parti, och dess ledare, premiärminister José Socrates.

Maktskiftet kommer efter att nyval utlysts då Socrates avgick i mars när minoritetsregeringen inte lyckades få igenom ett sparpaket i parlamentet för fjärde gången på ett år. Portugal var det tredje landet, efter Grekland och Irland, att begära räddningspaket från IMF och EU i sviterna efter finanskrisen.

Peru

I ett extremt jämnt val lyckades till slut vänsterkandidaten Ollanta Humala vinna över Keiko Fujimori, dotter till den fängslade ex-presidenten Alberto Fujimori som dömdes till 25 års fängelse 2009 för människorättsbrott under tiden vid makten 1990-2000.

Humala deklarerade under valnatten att han ska vara alla peruaners president. Tidigare har framför allt företagare uttryckt en rädsla inför honom som president eftersom de ser likheter med Hugo Chávez. Det var framför allt landsbygden, indianerna och städerna i söder som stödde Humala. Fujimori fick flest röster i huvudstaden Lima.

Makedonien

Premiärminister Nikola Gruevski får sitta kvar vid sin post i den makedoniska regeringen. Han utropade sig och sitt parti VMRO-DPMNE till segrare under natten till måndag. Partiet definierar sig själva som kristdemokratiskt och är störst i landet, tätt följda av socialdemokratiska SDSM.

Det har tidigare förekommit misstankar om valfusk vilket bland andra VMRO-DPMNE protesterat mot när de bojkottade den andra valomgången 1994.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt tror att det hela gått rätt till den här gången.

"I Makedonien förefaller valet att ha fungerar väl – vi väntar fortfarande på utvärderingen av de internationella observatörerna – och medfört att den sittande premiärministern kommer att fortsätta.", skriver han på sin blogg.

/
/
/
/
/
/
Val
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Kalmar

idag 01:09
"Man i 18-årsåldern misstänks för rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.