Onsdag 29 Sep
Stockholm

99-åring tar lärarexamen - tog 79 år på sig

Leo Plass började på en lärarskola i Oregon 1932. På söndag, 79 år senare, tar han examen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Den stora depressionen

Den stora depressionen var en lågkonjunktur som började med den stora Wall Street-kraschen i New York i USA 1929.
Från USA spred den sig snabbt till Europa och de andra delarna av världen, med förödande effekter i både I-länder och U-länder.
Den internationella handeln sjönk kraftigt, likaså personlig inkomst, skatteinkomster, priser och vinster.

Städer över hela världen fick genom detta ett stort bakslag, inte minst de som förlitade sig på tung industri. Byggandet avstannade mer eller mindre i flera länder, och bondgårdar och andra jordbruksområden drabbades då priset för deras skördar sjönk med mellan 40 och 60 procent.

För de flesta tar det tre till fem år att ta examen från lärarlinjer. 99-årige Leo Plass från Oregon var en aning slöare. Hela 79 år har gått sedan den då 20-åriga Plass började på lärarlinjen – på söndag tar han examen.

1932 började Plass på Eastern Oregon Normal School med målet att bli lärare. Men med bara tre högskolepoäng från examen fick han ett jobberbjudande av en vän och hoppade av skolan.

– Han erbjöd mig 150 dollar och det var den stora depressionen. Det var mycket pengar, mycket pengar, säger Leo Plass till Upi.com.

Men lärarloppet var inte kört för den 99-årige Plass. Hans brorson hörde av sig till högskolan och undrade om inte Leos livserfarenhet räckte för att ta igen sina tre högskolepoäng och ta examen. Och det gjorde den.

På söndag får 99-åringen, äntligen, sitt lärardiplom, skriver Upi.com.

Kommentera
Kopiera länk
Dela