99-åring tar lärarexamen - tog 79 år på sig

Leo Plass började på en lärarskola i Oregon 1932. På söndag, 79 år senare, tar han examen.


Den stora depressionen

Den stora depressionen var en lågkonjunktur som började med den stora Wall Street-kraschen i New York i USA 1929.
Från USA spred den sig snabbt till Europa och de andra delarna av världen, med förödande effekter i både I-länder och U-länder.
Den internationella handeln sjönk kraftigt, likaså personlig inkomst, skatteinkomster, priser och vinster.

Städer över hela världen fick genom detta ett stort bakslag, inte minst de som förlitade sig på tung industri. Byggandet avstannade mer eller mindre i flera länder, och bondgårdar och andra jordbruksområden drabbades då priset för deras skördar sjönk med mellan 40 och 60 procent.

För de flesta tar det tre till fem år att ta examen från lärarlinjer. 99-årige Leo Plass från Oregon var en aning slöare. Hela 79 år har gått sedan den då 20-åriga Plass började på lärarlinjen – på söndag tar han examen.

1932 började Plass på Eastern Oregon Normal School med målet att bli lärare. Men med bara tre högskolepoäng från examen fick han ett jobberbjudande av en vän och hoppade av skolan.

– Han erbjöd mig 150 dollar och det var den stora depressionen. Det var mycket pengar, mycket pengar, säger Leo Plass till Upi.com.

Men lärarloppet var inte kört för den 99-årige Plass. Hans brorson hörde av sig till högskolan och undrade om inte Leos livserfarenhet räckte för att ta igen sina tre högskolepoäng och ta examen. Och det gjorde den.

På söndag får 99-åringen, äntligen, sitt lärardiplom, skriver Upi.com.

/
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.