Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya uppgifter: 18 miljarder dollar försvann i Irak

SCANPIX/AP Photo/Maya Alleruzzo

Nyheter | 19/06/2011 14:44

De 6,6 miljarder dollar som USA uppges ha tappat bort kan ha vuxit till 18 miljarder. Det hävdar det irakiska parlamentet. Det var förra veckan som uppgifter om en eventuell stöld uppmärksammades.

Förra veckan kom uppgifter om att USA har tappat  bort 40 miljarder kronor, eller 6,6 miljarder dollar, som skulle gå till Iraks återuppbyggnad. Nu hävdar Iraks parlaments talesperson Osama al-Nujaifi till Al Jazeera, att det i själva verket handlar om mycket mer pengar än så.

Han säger att under första året efter ockupationen, när USA administrerade Iraks pengar, försvann pengar från Iraks utvecklingsfond. 18 miljarder dollar har försvunnit hävdar han.

– Det måste bli en diskussion om var de här pengarna har försvunnit, säger Osama al-Nujaifi till Al Jazeera.

USA skickade pengarna med flyg till Irak och pengarna skulle gå till återuppbyggnad av landet. Pengarna var en form av återbetalning för försäljning av irakisk olja, frysta tillgångar och överskott från FN:s matprogram olja mot mat. I USA tror man att pengarna har stulits när de färdades i tygpåsar, på lastbilar i Irak. Irakiska tjänstemän har blivit anklagade förförskringning. Al Jazeeras Irakkorrespondent säger att det också finns upggifter om att amerikanska tjänstemän ska ha ett finger med i spelet vad gäller de försvunna pengarna.

Irakisk domstol hotar med rättsligt efterspel för att få tillbaka pengarna.