Stockholm

Nya uppgifter: 18 miljarder dollar försvann i Irak

. Foto: SCANPIX/AP Photo/Maya Alleruzzo

De 6,6 miljarder dollar som USA uppges ha tappat bort kan ha vuxit till 18 miljarder. Det hävdar det irakiska parlamentet. Det var förra veckan som uppgifter om en eventuell stöld uppmärksammades.


Läs mer

Förra veckan kom uppgifter om att USA har tappat  bort 40 miljarder kronor, eller 6,6 miljarder dollar, som skulle gå till Iraks återuppbyggnad. Nu hävdar Iraks parlaments talesperson Osama al-Nujaifi till Al Jazeera, att det i själva verket handlar om mycket mer pengar än så.

Han säger att under första året efter ockupationen, när USA administrerade Iraks pengar, försvann pengar från Iraks utvecklingsfond. 18 miljarder dollar har försvunnit hävdar han.

– Det måste bli en diskussion om var de här pengarna har försvunnit, säger Osama al-Nujaifi till Al Jazeera.

USA skickade pengarna med flyg till Irak och pengarna skulle gå till återuppbyggnad av landet. Pengarna var en form av återbetalning för försäljning av irakisk olja, frysta tillgångar och överskott från FN:s matprogram olja mot mat. I USA tror man att pengarna har stulits när de färdades i tygpåsar, på lastbilar i Irak. Irakiska tjänstemän har blivit anklagade förförskringning. Al Jazeeras Irakkorrespondent säger att det också finns upggifter om att amerikanska tjänstemän ska ha ett finger med i spelet vad gäller de försvunna pengarna.

Irakisk domstol hotar med rättsligt efterspel för att få tillbaka pengarna.

 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.