- Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/Scanpix

Obama tar hem 33 000 man från Afghanistan

10 000 soldater ska hem redan innan årsskiftet.


USA:s president Barack Obama meddelade natten till torsdag i ett tevesänt tal till det amerikanska folket att kriget i Afghanistan nu ska trappas ned väsentligt.

33 000 soldater ska plockas hem innan nästa höst, 10 000 av dem redan innan årsskiftet.

Kriget, som kostar över två miljarder dollar i veckan, är USA:s längsta och Obama har fått massiv kritik för hur det skötts. Framför allt med tanke på hur oerhört pressad den amerikanska ekonomin är.

Obama säger själv att fokus nu ska flyttas till att bygga upp USA snarare än att kriga i Afghanistan. Samtidigt kommer runt 70 000 amerikanska soldater och ett antal civila ändå finnas kvar i Afghanistan efter att de 33 000 soldaterna återvänt till USA, uppger CNN.

/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man mördade bekant med sparkar och slag

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).