1 av 2
- Foto: Gunnar Lundmark/ SvD/SCANPIX
2 av 2
- Foto: Fredrik Persson/SCANPIX

Kubas första Prideparad ett faktum

På tisdagen hölls Kubas första prideparad. Homosexuellas rättigheter på Kuba håller sakta men säkert att förändras.


Pridefestivalen

Priefestivalen firas till minne av Stonewallupproret. Stonewall, eller egentligen Stonewall Inn, var en gaybar i Greenwich Village i New York, där polisen ofta trakasserade homosexuella. Stonewallupproret var en serie våldsamma händelser mellan polis och homosexuella. Startskotten var 1969.

Sveriges första pride hölls i OÖrebro den 15 maj 1971.

Kubas första prideparad firades på tisdagen i Havana.

– Vi ber inte om någonting, vi firar bara att FN har röstat för att erkänna homosexuellas rättigheter, säger Ignacio Estrada, en av ledare för Kubas homosexuellas och transexuallas People´s Right Watch Group till NTB-AFP.

Paraden kunde genomföras på Prado-avenyn utan att bli störd. Det var en handfull människor som deltog i paraden som slutade i dans vid kustpromenaden vid Malecón.

Homosexuella på Kuba har under en lång tid blivit förföljda och fängslade, men de senaste tio åren har attityden förändrats något i och med utbildning om homosexuella. Fortfarande kan homosexuella bli nekade arbeten på grund av sin sexuella läggning.

Den första prideparaden skulle gå av stapeln 2008, men stoppades en liten stund innan. Det var Kubas Nationella Centrum för Sexualundervisning, som leds av den nuvararande presidenten Raúl Castros dotter Mariel Castro, som stoppade paraden. Däremot firar centret varje år en dag mot homofobi.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!