Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Din dildo kan göra dig fet

- 04/07/2011, 17:48 -

Mark Earthy/Scanpix

Tyska miljöpartiet, De gröna, varnar för farliga ämnen i sexleksaker. Mjukgörande ämne kan orsaka infertilitet och fetma.

Nära 20 procent av tyskarna använder sexleksaker. Därför utfärdar nu De gröna, Tysklands miljöparti, en varning för att leksakerna kan innehålla giftiga ämnen. Det är så kallade ftalater, ett mjukgörande ämne, i dildos och vibratorer som är hälsofarligt, skriver Spiegel online. En tidigare undersökning från Greenpeace visar att sju av åtta plastsexleksaker innehåller en farlig mängd ftalater.

Ftalater kan orsaka diabetes, hormonrubbningar, fetma och infertilitet. Ämnet utsöndras när det kommer i kontakt med kroppsvätskor, varnar politikerna.

– Jag skulle säga att är man intresserad av att minska sitt framtida barns utsatthet för sådana här saker så ska man minska användningen. Vissa av de här ftalaterna är konstaterat reproduktionstoxiska, säger Ulf RickKemikalieinspektionen till Nyheter24.

Det finns ett direkt förbud mot ftalater i barnleksaker men det gäller inte sexleksaker. Även minimala mängder ftalater kan vara hälsofarligt.

– Problemet är att man har ingen tröskelgräns. Så fort man börjar ta upp ftalaterna så kommer det på något sätt att påverka utvecklingen, säger Ulf Rick till Nyheter24.

Ulf Rick tycker att ett förbud mot ftalater i sexleksaker vore rimligt. Och Carita Rydén på sexleksaksbutiken Lustjakt håller med om att informationen om vilka produkter som innehåller ftalater borde förbättras.

– Det tycker vi definitivt. Vi får inte heller någon information. Det borde komma från tillverkare och leverantörer och från Miljödepartementet. Det är inte så att det står någon special materiallista, tyvärr, säger Carita Rydén till Nyheter24.