Räddade efter 40 dagar till havs

- 23/02/2009, 08:34 -

"Vi såg döden i vitögat."

Det brittiska paret var mitt ute på Atlanten när olyckan var framme. Styrrodret på deras 13 meter långa segelbåt fastnade till styrbord och båten började gå i cirklar. Trots omfattande försök att komma tillrätta med problemet lyckades det medelålders paret inte få ordning på rodret.

När de kontaktade den amerikanska kustbevakningen fick de bara veta att de var för långt ute till havs för att någon räddningsoperation skulle vara möjlig.

– Jag har korsat Atlanten sju gånger och det var Andreas fjörde resa så vi är ganska erfarna. De första dagarna kändes det mer som en utmaning och ett äventyr, säger Stuart Armstrong, 51, till Sky News.

40 dagar

Men först efter 40 dagar och ett flertal svåra stormar lyckades de få kontakt med en passerande oljetanker som förbarmade sig om paret och plockade upp dem.

– Vi utsattes för upprepade stormar och lyckades klara av dem utan några större problem. Men jag visste att vi utmanade lyckan och att vi inte skulle klara oss särskilt mycket längre, säger Andrea Davison, till Sky News.

Paret befinner sig för närvarande på den jättelika oljetanker som plockade upp dem och beräknas anlända till Amsterdam nästa söndag.

Skrivet av: