De nya lagarna gör Nya Zeland och Australien till länder med ett av världens hårdaste lagstiftningar mot burkan.
De nya lagarna gör Nya Zeland och Australien till länder med ett av världens hårdaste lagstiftningar mot burkan. - Foto: FRED ERNST / AP / SCANPIX

Nya Zeeland och Australien lagstiftar mot burkan

Personer som väljer att trotsa den nya lagen riskerar en böter på cirka 35 000 kronor - alternativt ett fängelsestraff på ett år.


Burkan i andra länder

Afghanistan: Burkan användes till en början främst på landsbygden. Detta förändras när talibanerna tar makten. De inför en lag som gör det obligatoriskt att bära burka för alla kvinnor som vistas utomhus. Efter talibanväldets fall har lagen avskaffats, men burkan används fortfrande i bred bemärkelse.

Europa: Trots att burkan används i en mycket liten omfattning har användandet av slöjan ett flertal gånger resulterat i en utbredd debatt. Flera länder har eller planerar att lagstifta mot burkan.

Belgien: I april 2010 lagstiftade parlamentet mot användandet av klädesplagg som omöjliggjorde identifikation av en person på offentlig plats. Lagen har dock inte trätt i kraft ännu.

Danmark: År 2007 drog socialtjänsten in socialbidragen för burkabärande kvinnor. Motiveringen var att dessa inte står till arbetsmarknadens förfogande.

Frankrike: År 2004 trädde skolförbudet mot burkan i kraft i franska kommunalskolor. Frankrikes president har vid senare tillfällen försvarat lagförslaget med att det är oacceptabelt att kvinnor "hålls fångna bakom en burka och förhindras att ha ett socialt liv och en egen identitet".

I juli 2010 antogs lagförslaget om burkaförbud på allmän plats. Förslaget måste dock godkännas innan det kan upphöjas till lag.

Amnesty har kritiserat det franska förslaget med motiveringen att det kränker de mänskliga rättigheterna.

Spanien: Även i Spanien har ett lagförslag om burkaförbud lagts fram. Förslaget är under behandling av det spanska parlamentet.

Sverige: Efter ett enskilt fall som uppmärksammades i oktober år 2003, där två elever kol till sin skola iklädda burka, har svenska skolor rätt att förbjuda sina elever rätten att bära niqab eller burka på skolområdet.

Nya Zeeland och Australien: År 2010 döms Carnita Matthews till sex månaders fängelse. Hon påstås ha hittat på att en polis tvingat henne att lyfta hennes burka och döms för falska anklagelser.

Med den nya lagen blir Australien och Nya Zeeland ett av världens mest hårdaste länder gällande burkalagstiftning.

Den som trotsar lagen riskerar 35 000 kronor i böter och upp till ett års fängelse.

Källa: Wikipedia

Ett lagförslag mot burka och andra ansiktstäckande föremål har röstats igenom i Australien och Nya Zeeland.

De nya reglerna beviljar polismyndigheterna ytterligare befogenheter vid visitationstillfällen och identifikationskontroller.

Polisen får med andra ord tvinga personer att identifiera sig - oavsett om den misstänkte bär slöja eller ej.

- Jag bryr mig inte huruvida en person bär en motorcykelhjälm, en burka, niqab, ansiktsslöja eller nånting annat - polisen ska ha tillåtelse att tvinga personer att identifiera sig själva, säger premiärminister Barry O'Farrell.

Straffet för misstänkta som vägrar att ta bort slöjan vid id-kontroller riskerar böter på 5500 dollar, eller strax under 35 000 SEK. I värsta fall kan personen bli dömd till ett års fängelse, rapporterar The Telegraph.

Polisen har tidigare haft rätten att klä av misstänktas burkor eller ansiktstäckande slöjor vid allvarligare brott. Den nya lagen möjliggör däremot även detta vid enklare rutinkontroller.

/
/
/
/
/
/
Lag
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.