Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

News of the World läggs ned efter soldathacking

1 av 2

Adrian Harlen/MoD Crown Copyrigh/Scanpix

2 av 2

Matt Dunham / AP

Nyheter | 07/07/2011 18:30

Misstänktes för hacking av döda soldaters mobiler - nu läggs Storbritanniens största tidning ned.

LONDON. News of the World läggs ned. Det beskedet lämnade James Murdoch, ledande inom koncernen som äger tidningen, på torsdagen.

Beskedet kommer efter den avlyssningsskandal som skakat tidningen och hela landet en tid.

James Murdochs pappa, mediemogulen Rupert Murdoch är koncernens ägare. Han kallar händelserna "bedrövliga och oacceptabla" i ett uttalande på tidningens hemsida.

Hackingskandalen som blev dess fall

Bakgrunden är denna. Privat information om släktingar till dödade brittiska soldater uppges ha hittats i en av News of the Worlds privatdetektivers filer.

Det har skapat misstankar om att tidningen har hackat släktingarnas mobiltelefoner. Misstankarna har skapat en mediestorm i Storbritannien.

– Det är ett avskyvärt och försvarslöst angrepp på privatlivet, säger militära myndigheter i England till The Telegraph.

Uppgifterna har fått oroliga och arga släktingar att höra av sig till polisen och nu utreder Scotland Yard vilka som har blivit hackade av tidningen. Det kan röra sig om hundratals personer och med siffran växer ilskan mot News of the world.

Att polisen inte går ut direkt och meddelar vilka offren är skapar stort missnöje i England.

– Polisen borde kontakta familjerna direkt och låta dem slippa leva i misär, säger en släkting till BBC.

Efter anklagelserna mot News of the World försämrades tidningens rykte avsevärt och flera annonsörer lämnade. Nu läggs den alltså ned.