Då attackerades han med vad som såg ut att vara raklödder.
1 av 5
Då attackerades han med vad som såg ut att vara raklödder.
Murdoch höll precis på att hävda sin oskuld.
2 av 5
Murdoch höll precis på att hävda sin oskuld. - Foto: AP/SCANPIX
Rupert Murdoch fick ta av sig sin smutsiga kavaj efter attacken.
3 av 5
Rupert Murdoch fick ta av sig sin smutsiga kavaj efter attacken. - Foto: AP/SCANPIX
Här attackeras mediemogulen.
4 av 5
Här attackeras mediemogulen. - Foto: AP/SCANPIX
Komikern Jonnie Marble förs bort av polis.
5 av 5
Komikern Jonnie Marble förs bort av polis. - Foto: Steve Parsons/AP/SCANPIX

Hävdade sin oskuld - då överfölls Rupert Murdoch

"Jag är inte ansvarig", sade Rupert Murdoch när han förhördes i det brittiska parlamentet.


Mitt under pågående förhör attackerades mediemogulen Rupert Murdoch.

Helt plötsligt stormade någon fram i salen, där 80-åringen och hans son James hördes om News of the Worlds olika skandaler, och kastade en tallrik med vitt skum på Murdoch.

Ett högt skrik hördes innan kamerorna till slut riktades bort från huvudpersonerna. Förhöret avbröts omedelbart men kunde återupptas efter att angriparen, komikern Jonnie Marbles, gripits utanför salen.

– Ni har var väldigt samarbetsvilliga och svarat på många frågor under en lång tid. Jag ber om ursäkt för hur ni har behandlats och vi uppskattar att ni väljer att fortsätta förhöret. Jag kan försäkra er om att vi ska ta reda på hur detta kunde ske, säger ordföranden direkt efteråt.

Murdochs fru Wendi puttade bort Marbles, och gav mannen en rak höger innan hon tryckte tallriken med lödder rakt mot angriparens ansikte.

Pressad

Dessförinnan var det en klart skärrad Rupert Murdoch som fick svara på flera direkta och obekväma frågor. Flera gånger om avbröt han utfrågningen för att berätta om sitt företag, men även om sin uppväxt med sin far.

Att han skulle ha blundat för de kriminella verksamheterna som News of the World ska ha sysslat med - som bland annat mobilhackningar av runt 4000 personer och polismutor - förnekar han.

– Det har vi aldrig gjort oss skyldiga till, säger han.

– Det som hände på News of the World var fel. Både jag och min far har bett om ursäkt. Det är allvarliga anklagelser, säger sonen James Murdock.

Men en sak klargjorde bägge två ordentligt. Enligt dem är de helt oskyldiga till allting och visste inte om att tidningen hade skött sig så pass hemskt - och Rupert tänker inte avgå.

– Jag är inte ansvarig, säger han.

Lade ner av etiska skäl - inte ekonomiska

Efter att den stora skandalen uppdagats lades tidningen ned. Enligt Rupert berodde det på grund av moraliska skäl - och inte ekonomiska som det har surrats om.

– Vi skämdes över vad som hade hänt, och tyckte att det var bäst att lägga ner, säger Murdoch den äldre.

"Skämdes över fallet med Milly Dowler"

Att News of the World har haft en tendens att hacka sig in i kändisars mobiltelefoner var ingenting nytt. Men det som skakade hela landet, och som även bidrog till tidningens fall, var att de även hade hackat sig in i Milly Dowlers.

13-åriga Dowler kidnappades och mördades för nio år sedan. I somras dömdes hennes mördare till livstids fängelse - och det var då grävande journalister gjorde den fasansfulla upptäckten.

En privatdetektiv hade hackat flickans mobil i uppdrag från News of the World.

– Jag var chockad, bestört och skämdes av fallet med Milly Dowler, säger Rupert Murdoch.

Han avslutade förhöret i det brittiska parlamentet genom att läsa upp ett uttalande, där han menar att det är fel att lyssna av människors telefoner och muta polisen.

Här attackeras Rupert Murdoch.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Planerar du att dricka något i helgen? Då får du skynda dig till Systembolaget. En stor del av systembolagets drycker kan ta slut innan helgen.

Cloettas godis innehåller farliga ämnen – här är hela listan

Hundratals ton chokladgodis från tillverkaren Cloetta stoppades från försäljning under tisdagen. Anledningen? Det innehåller palmolja som förorenats med hälsofarliga ämnen. Här är hela listan på alla godissorter som påverkas.