Säkerhetschefen tror att Anders Behring Breivik kommer att särplaceras och därmed isolerad från andra personer.
1 av 2
Säkerhetschefen tror att Anders Behring Breivik kommer att särplaceras och därmed isolerad från andra personer. - Foto: JESSICA GOW/SCANPIX
Christer Isaksson har bra koll på de norska systemet.
2 av 2
Christer Isaksson har bra koll på de norska systemet. - Foto: Kriminalvården

Breivik vill rymma och utföra en "bonusoperation"

Enligt Anders Behring Breiviks manifest har han planer på att rymma från ett framtida fängelse för att genomföra en bonusoperation.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

OSLO. Under måndagen kommer 32-årige Anders Behring Breivik att häktas för terrorbrott i Oslos tingsrätt. Något som han själv nekar till då han anser att terrorattackerna är en krigshandling i det krig som startades 1999 och tar slut 2083 - allt enligt Breiviks manifest. Efter terrordåden i fredags har spekulationerna dragit igång om vilket straff han kommer att få. Och eftersom en person inte kan få livstids fängelse i Norge tros han få maxstraffet 21 år. Straffet kan dock förlängas med fem år i taget efter avtjänad tid.

– Han kommer inte kunna sitta med andra intagna på väldigt lång tid, säger Christer Isaksson, säkerhetschef för svenska Kriminalvården, till Nyheter24.

Enligt säkerhetschefen är det norska fängelsesystemet väldigt likt det svenska. Det som skiljer sig är att Norge har byggt betydligt fler och moderna fängelser de senaste 15 åren. Sverige har dock fokuserat på att ha tre stycken anstalter med så kallad "maximum security" menar Christer Isaksson.

– Det har en god säkerhet men inte "maximum security" som vi har. Inne på anstalterna finns det självklart säkerhetsavdelningar.

Varför har de inte samma typ av fängelser med högsta säkerhet som vi i Sverige?

– Det har inte haft samma problem som vi har haft med fritagningar. Vi har haft tre väpnade fritagningar och de har inte haft den problematiken.

Trots att Christer Isaksson har bra koll på de norska anstalterna vill han inte svara på frågor om vilket fängelse som är mest troligt att Anders Behring Breivik får avtjäna sitt straff på.

– Det blir olyckligt om jag gör det. Jag kan säga som så att jag tror att processen kommer vara oerhört omsorgsfull och långdragen och att han måste särplaceras, till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Imam hetsade mot judar – döms

Trevande optimism i Qatar – men mycket kvarstår

Israels chefsförhandlare David Barnea har lämnat Qatar, men samtalen om vapenvila fortgår.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Skövde

"Vid koprsningen Ekängsvägen - Majorsgatan är det en fotgängare som blir påkörd av en bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Försäkringskassan återkräver nästan 900 000 kronor från en man som fått sjukpenning samtidigt som han sålt narkotika. I sitt beslut jämför Försäkringskassan narkotikaförsäljningen med ett serviceyrke, rapporterar P4 Kalmar.

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.