Anders Behring Breivik planerade att spara ihop 25 miljoner norska kronor för att finansiera och marknadsföra manifestet.
1 av 2
Anders Behring Breivik planerade att spara ihop 25 miljoner norska kronor för att finansiera och marknadsföra manifestet. - Foto: FAKISIMIL
Terrordåden på Utøya var Anders Behring Breiviks andra val.
2 av 2
Terrordåden på Utøya var Anders Behring Breiviks andra val. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Massmordet var "plan B"

Anders Behring Breivik gick över till plan B när han förlorade pengar på aktier.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

OSLO. Terrordåden i Norge var en nödlösning. 32-årige Anders Behring Breiviks plan A var att finansiera och marknadsföra sitt manifestet - 2083 - med 25 miljoner norska kronor. Breivik förlorade dock stora summor och var tvungen att gå över till Plan B - massmord.

I Plan A ingick bland annat att han skulle spekulera i aktier för att bygga upp en anitiislamsk organisation. De nya uppgifterna kommer från manifestet som skulle spridas med hjälp av kapitalet från aktievinster, enligt NRK som hänvisar norska tidningen Finansavsien.

2002 började Breivik med finansieringsplanerna då han startade ett företag som sedan expanderade och hade sju anställda i fem länder.

2005 hade han byggt upp ett kapital på fyra miljoner kronor men fram till 2008 förlorade han två av dem på aktier och råvaror. Det var då han gick över till plan B - en militär operation.

Breivik var tvungen att flytta hem till sin mamma och sälja alla sina tillgångar. Månaderna innan terrordåden kämpade han mycket med sin ekonomi.

– Jag var i en svår kreditsituation (...) Detta kan sabotera hela projektet, skriver Anders Breivik Behring i hans dagbok från den 17 juni.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!